Maarten van der Weijden in Dokkum in 2018.
Maarten van der Weijden in Dokkum in 2018. Archieffoto Actief Media

Maarten van der Weijden gaat 200 kilometer zwemmen in Dokkum

Algemeen

Maarten van der Weijden gaat van 10 tot en met 13 december opnieuw de ‘Elfstedentocht’ zwemmen. De 200 kilometer legt hij deze keer niet af in het koude buitenwater, maar in een stromingszwembad in het centrum van Dokkum. Dit maakte hij dinsdagavond bekend in het televisieprogramma Op1.

In de zomer van 2018 zwom de zwemlegende bijna de gehele Elfstedentocht, maar moest hij helaas na 163 kilometer afhaken. Een jaar later zwom hij wel de volledige Elfstedentocht en haalde hij ruim 6,5 miljoen euro binnen voor verschillende kankeronderzoeken. Afgelopen weekend zwom hij in Eindhoven 32 uren aaneengesloten in een stromingszwembad. Zijn doel was om met deze actie 50.000 euro binnen te halen voor een onderzoek naar het verbeteren van kankerzorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De teller bleef echter steken op 15.000 euro. 

“Dus dachten we: ‘dan moeten wij nog iets verzinnen om die resterende 35.000 euro in te zamelen’”, sprak Van der Weijden in Op1. “Ik dacht aan het warme gevoel van Friesland en de Elfstedentocht, wat toen natuurlijk heel gaaf was. Ik dacht: ‘Weet je wat, ik ga nog een keer de Elfstedentocht zwemmen en dat ga ik doen van 10 tot en met 13 december’. Ik heb even gevoeld en het water is wel redelijk koud, dus dat is niet zo’n heel goed plan. Daarom ga ik de Elfstedentocht zwemmen in mijn stromingszwembad, die wij in het centrum van Dokkum plaatsen.” 

Het stromingszwembad komt bij Hotel de ABDIJ te staan. Hij zal iedere dag 50 kilometer zwemmen. Ernaast komt nog een zwembad te staan waarin je mee kunt zwemmen voor 11 euro. Aanmelden en/of doneren kan via: www.mvdwfoundation.nl.