Ets van Ids Wiersma.
Ets van Ids Wiersma. Foto: Ingezonden

Etsen van Ids Wiersma, Andries van der Sloot en Johannes Elsinga in Damwâld

Algemeen

De nieuwe expositie in Damwâld is misschien wel het beste te omschrijven als een terugkeer in de tijd. In Galerie Jan Reinder Adema op Haadwei 43 in Damwâld zijn etsen te zien van ‘de grote drie van de Friese schilderkunst uit de negentiende eeuw’. 

Deze ‘grote drie’ zoals de Leeuwarder Courant hun betitelde waren Ids Wiersma, Andries van der Sloot en Johannes Elsinga. Alle drie hebben in verschillende perioden hun opleiding gevolgd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

Ids Wiersma (1878 – 1965, geboren te Brantgum) schilderde, tekende en etste vooral het Friese landschap en de omgeving van Amsterdam en Den Haag waar hij ook gewoond heeft. Het Fries Museum, Museum Dr888 en het stadsarchief van Amsterdam hebben werk van hem in hun collectie.

Andries van der Sloot (1883 – 1955, geboren te Schalsum) werd ook wel ‘de Schilder van Friesland’ genoemd. Zijn werk was meestal impressionistisch van aard. Onder andere het Fries Museum heeft werken van Van der Sloot in de collectie.

Johannes Elsinga (1893 – 1969, geboren te Wommels) werkte in Amsterdam en Den Haag en vanaf 1921 in Leeuwarden. Hij schilderde, etste en maakte pasteltekeningen. Zijn werk is in verschillende rijkscollecties opgenomen.

Deze bijzondere expositie is te zien op 26 en 27 november en 3, 4, 10, 11, 17 en 18 december van 13.30 tot 17.00 uur en op afspraak.