De Doarpstsjerke van Rottevalle is één van de trouwlocaties in Smallingerland. Gratis trouwen blijft beperkt tot twee momenten per week: op dinsdag- en donderdagochtend om negen uur, alleen in het gemeentehuis in Drachten.
De Doarpstsjerke van Rottevalle is één van de trouwlocaties in Smallingerland. Gratis trouwen blijft beperkt tot twee momenten per week: op dinsdag- en donderdagochtend om negen uur, alleen in het gemeentehuis in Drachten. Foto: Ingezonden

Trouwen in Smallingerland wordt - soms - veel goedkoper

Algemeen

Elk overig ochtendmoment op werkdagen tussen 9 en 12 uur wordt het laagste tarief 75 euro. Dan worden alleen de wettelijke formaliteiten toegepast en zorgt de gemeente voor een ‘ambtenaar van de burgerlijke stand’.

1620 euro is “niet uit te leggen”

Het huidige hoogste tarief - 1620 euro na tien uur ‘s avonds op een locatie naar eigen keuze - wordt verlaagd naar 475 euro. Dat is ook de prijs voor trouwen op zon- en feestdagen. In de afgelopen tien jaar heeft in Smallingerland niet één aanstaand echtpaar gebruik gemaakt van die duurste mogelijkheid om ‘s avonds na tien uur op een locatie naar eigen keuze te trouwen. B. en w. vermoeden dat het tarief van 1620 euro daar (mede) de oorzaak van is. “Het is naar de burger ook niet uit te leggen ho..