Dit protestbord werd geplaatst aan de Kerklaan, vlakbij de Kloosterlaan Noord, één van de vijf mogelijke nieuwbouwlocaties in Burgum.
Dit protestbord werd geplaatst aan de Kerklaan, vlakbij de Kloosterlaan Noord, één van de vijf mogelijke nieuwbouwlocaties in Burgum. Foto: Actief Media

Donderdag ‘iepen poadium’ over nieuwbouw in Burgum

Algemeen

“Gemeenteraad, kom terug op uw besluit geen woningbouw te plegen in het gebied De Warren ten westen van de Sintrale As”. Dat leek onlangs tijdens een informatie-avond in De Ikker in Burgum de ‘grootst gemene deler’ onder de circa zestig aanwezigen te zijn. Deze oproep komt donderdagavond 18 november wellicht terug in het ‘iepen poadium’.

Dan houdt de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel (digitaal) ‘iepen poadium’: burgers en belanghebbenden krijgen de mogelijkheid in te spreken over kwesties waar de gemeenteraad binnenkort een besluit over moet nemen. Het agendapunt over de nieuwbouw in Burgum staat gepland na half acht. De (digitale) bijeenkomst begint al om vijf uur, maar gaat eerst vooral over enkele aspecten van het ‘sociaal domein’.

Tijdens een informatiebijeenkomst in De Ikker op woensdag 3 november kreeg wethouder Gelbrig Hoekstra (CDA) de vraag voorgelegd, hoeveel de gemeente precies heeft geïnvesteerd in het gebied De Warren ten westen van de Sintrale As en ten noorden van de Wide Ie (ook bekend als ‘It djippe gat’). De wethouder had het antwoord niet meteen paraat, maar heeft dit later schriftelijk gestuurd naar de aanwezigen die daar belangstelling voor toonden.

Ruim tien miljoen gestoken in De Warren

De aankoop van een groot deel van De Warren heeft de gemeente ruim 8,7 miljoen euro gekost. Daar komt ruim 1,2 miljoen euro boekhoudkundige rente bij, plus bijna 220.000 euro aan onderzoekskosten voor het plan De Warren: totaal bijna 10,2 miljoen euro. Omdat de gemeente ook gronden aan de provincie Fryslân heeft verkocht ten behoeve van de Sintrale As, trekt de gemeente die bijna drie ton aan opbrengst af van de kosten voor het plan De Warren.

Omdat er bovendien in totaal bijna acht miljoen euro van de kosten voor De Warren is afgeschreven, is de huidige boekwaarde ruim twee miljoen euro, becijfert de gemeente Tytsjerksteradiel. Diverse bewoners pleitten mede vanwege die kosten, alsnog voor woningbouw in De Warren. “Tien miljoen euro is ongeveer duizend euro per inwoner van Burgum”, zo wordt gesteld.

Ook eigen belang

Veel mensen die in de buurt wonen van de aan de gemeenteraad voorgelegde vijf woningbouwlocaties hebben er ook belang bij dat in De Warren wordt gebouwd en niet op één van die vijf locaties, omdat zij zelf in de buurt van één van die locaties wonen. Een enquête onder inwoners van Burgum wees uit, dat er bij de Burgumers geen duidelijke voorkeur is voor één van die vijf locaties.

De planning is van gemeentewege nu als volgt: 18 november ‘iepen poadium’, 25 november geeft de gemeenteraad richting aan over de nieuwbouwlocatie(s), daarna maken b. en w. een startnotitie (af), waarna in januari 2022 de raad een besluit neemt.