Het orgel in de Grote Kerk in Kollumerzwaag.
Het orgel in de Grote Kerk in Kollumerzwaag. Foto: Ingezonden

Overdracht orgel Kollumerzwaag vrijdag 26 november

Algemeen

Het orgel in de Grote Kerk (voormalige Gereformeerde Kerk) in Kollumerzwaag is sinds begin januari eruit geweest vanwege groot onderhoud. Op vrijdag 26 november is de feestelijke overdracht van het gerenoveerde orgel.

Bij het Mense Ruiter orgel uit 1980 was onderhoud na veertig jaar dienst ook wel nodig. Bij de bouw van dit orgel met een hoofdwerk, rugpositief en een zelfstandig pedaal met onder meer een trompet en bazuin zijn ook goede delen uit het vorige orgel opgenomen. Unicum aan het orgel is ook dat het een derde klavier als koppelklavier heeft. Het instrument, met een barokfront, wordt naast de kerkdiensten ook intensief voor orgellessen gebruikt. Het instrument is weer technisch geheel nagezien, de klavieren zijn gereviseerd, het pijpwerk is schoongemaakt en de intonatie, de klank van het orgel is geheel gecorrigeerd. 

Dit laatste was erg nodig. In de loop der tijd is er het een en ander aan het kerkgebouw veranderd en daardoor is de akoestiek van de kerk sterk veranderd. Zo is het zachtboard plafond ooit vervangen door een houten plafond en heeft de kerk bij de renovatie een tegelvloer gekregen. En de banken zijn door stoelen vervangen. Hierdoor klonk het orgel zeer boventoonrijk. Dit is nu bijgewerkt en het orgel klinkt nu als nooit tevoren. Dit orgel mag zich in Noordoost Friesland tot de topinstrumenten rekenen en klinkt buitengewoon fraai in de gerenoveerde kerk.

Op vrijdagavond 26 november om 19.30 uur zal de overdracht geschieden in een feestelijke bijeenkomst, waarbij iedereen van harte wordt uitgenodigd. Bauke Hoekstra zal een verslag van de ingrepen aan het orgel geven. Orgelbouwer Sander Booij zal het orgel in al zijn aspecten laten horen en organist Auke de Boer zal een causerie houden over het bijzondere orgellandschap van Noardeast-Fryslân.

Op zaterdag 27 november is er voor de liefhebber gelegenheid om het orgel van dichtbij te bekijken en bovendien is er de gelegenheid voor organisten uit de regio om tussen 10.00 en 16.00 uur erop te spelen. Zo men wil, kan men er ook een tijd voor reserveren via kerkrentmeesters@kerkinkollumerzwaag.nl.

Op zondagavond 28 november speelt organist van de Grote of Sint-Martinuskerk in Dokkum Auke de Boer om 19.30 uur een orgelvesper. In deze vesper klinkt het orgel in literatuurwerken rond Advent.