Afbeelding
Foto: Ingezonden

Leerlingen maken in Drachten kennis met techniek

Algemeen

Tien weken achtereen biedt ROC Friese Poort, vestiging Drachten, een techniekcarrousel aan. Veertig leerlingen van CSG Liudger en VHS Singelland uit Drachten komen langs op de campus en krijgen zo een beeld van de verschillende richtingen in techniek.

Dit doet ROC Friese Poort in het kader van Sterk Techniek Onderwijs, waar naast de Drachtster scholen ook het Stellingwerf College uit Oosterwolde bij betrokken is. De leerlingen volgen twee weken lang iedere woensdag workshops over: Installatietechniek, mechatronica (combinatie van mechanica en elektronica), verspaning en (andere) metaalbewerking. Aan het einde van deze periode volgt een bedrijfsbezoek.

Vier technische richtingen
“Deze veertig vmbo’ers hebben allemaal een technisch profiel”, verklaart Sjoerd Postma van ROC Friese Poort. “Ze maken bij ons een werkstuk dat aansluit bij wat zij op hun eigen school ook doen. Dit kan zijn op het gebied van draaien en frezen, maar ook installatiewerk of pneumatiek (studie van samengeperste gassen; red.). Zo ronden zij, een deel van, hun keuzevak van de middelbare school bij ons af. In periode drie komen deze leerlingen terug en volgen ze tien weken lang een keuzedeel in een van de vier richtingen. Als ze later bij ons studeren, weten wij alvast welke inhoud zij hebben gehad en passen wij ons curriculum (het lespakket) hierop aan”, schetst Sjoerd Postma de toekomst.

Veel vraag naar vakkrachten
De techniekcarrousel begon woensdag 10 november met Taco Mulder van Leenstra B.V. Hij vertelde de leerlingen over de potentie en het belang van technische opleidingen. Volgens Taco is er momenteel veel vraag naar technisch geschoolde vakkrachten. Na het openingswoord volgde een rondleiding over de campus in Drachten. Hierbij maakten de leerlingen alvast kennis met de vier verschillende richtingen die zij de komende weken volgen.