Provincie Fryslân past omstreden beleidsregels voor evenementen aan

Provincie Fryslân bracht op 1 november beleidsregels voor evenementen met betrekking tot de Wet natuurbescherming naar buiten. Hierin viel te lezen dat evenementen met versterkt geluid en/of kunstlicht zes maanden voorafgaand aan het evenement een ecologisch onderzoek moeten inleveren. De beleidsregels riepen veel weerstand op bij organisatoren en gemeenten. Volgens de provincie kunnen de beleidsregels in hun huidige vorm leiden tot veel onduidelijkheid en tot meerdere interpretaties en worden ze aangepast en opnieuw vastgesteld.

Wethouder Jouke Spoelstra van Achtkarspelen zei in een interview met de Leeuwarder Courant: “It boereferstân ûntbrekt by de provinsje”. Wethouder Fedde Breeuwsma van Noardeast-Fryslân noemde in Nieuwsblad Noordoost-Friesland het verplichte onderzoek “de deastek foar ús ferieningslibben”. Een groep van zo’n twintig jongeren zocht gedeputeerde Douwe Hoogland zelfs thuis op. Ze wilden uitleg over het verplichte natuuronderzoek voor evenementen.

De beleidsregels zouden voor sommige organisaties betekenen dat ze binnen een aantal weken al een natuuronderzoek moeten inleveren. Het festival Oerrock in Ureterp staat bijvoorbeeld gepland op 26, 27 en 28 mei 2022. Sietse Boonstra, de voorzitter van Stichting Oerrock gaf aan zich er niet druk om te maken: “It is einliks hiel simpel. Wat moat, dat moat. Wy kinne heech of leech springe, mar it sil wol wat tafalle.” Danny Adema, voorzitter en penningmeester van Stichting Oranjecommissie Burdaard noemde de maatregel “absurd”. Samen met de andere commissieleden is hij net begonnen met de voorbereidingen voor het dorpsfeest dat op 27,28, 29 en 30 april 2022 plaatsvindt. “Jo dogge it foar in moai feest yn it doarp. As jo dan wiken yn de rompslomp sitte, heakje minsken ôf, dan wolle se net mear frijwillich yn sa’n kommisje sitte.” 

Gedeputeerde Douwe Hoogland zegt het volgende over de ontstane ophef: "De reaksjes dy't wy krigen litte ús sjen dat de regels yn de hjoeddeiske foarm net dúdlik genôch binne. Dat fine wy spitich en dat is fansels net de bedoeling. De beliedsregels binne gjin nije regels. Se binne just bedoeld om mear dúdlikens te jaan oer hoe't de Wet natuurbescherming wurket by it organisearjen fan eveneminten. Yn de measte gefallen sil der net in soad feroarje foar de organisatoaren. Om dat better dúdlik te meitsjen sille wy de beliedsregels oars formulearje, sadat it net mear foar betizing soargje kin.” Wanneer de aangepaste beleidsregels bekend worden gemaakt is nog niet duidelijk.