Bloemrijk zaad doet z'n werk op het Hobbe Baerdt van Sminiaplein in Burgum. Voor 'bioferskaat' trekt de gemeenteraad 75.000 euro extra uit.
Bloemrijk zaad doet z'n werk op het Hobbe Baerdt van Sminiaplein in Burgum. Voor 'bioferskaat' trekt de gemeenteraad 75.000 euro extra uit. Archieffoto: Actief Media

Raad Tytsjerksteradiel vrijwel op één lijn over begroting

Algemeen

Het overgrote deel van de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel heeft donderdagavond 4 november ingestemd met de meerjarenbegroting voor 2022 tot en met 2025. Alleen de fracties van VVD en BVNL (Nynke Koopmans - van der Veen) stemden tegen: drie tegen, 18 voor (twee raadsleden (van CU en D66) waren afwezig).

Omdat er ook enkele wijzigingsvoorstellen (amendementen) over de begroting werden aangenomen, moeten de ook aangenomen voorstellen over de belastingen en heffingen misschien nog een heel klein beetje worden aangepast. Dat betrof echter ‘slechts’ 150.000 euro per jaar (opgeteld), op een begroting van tientallen miljoenen euro’s.

75.000 euro extra voor onderhoud paden

Er moet structureel (dus langjarig) 75.000 euro extra worden uitgetrokken voor “krekt wat better ûnderhâld fan de fyts- en fuotpaden”. Dat staat in een amendement van de FNP-fractie. In de toelichting schrijft indiener Piet Reitsma dat er steeds meer mensen met een hulpmiddelen, zoals een rollator, van de fiets- en voetpaden gebruik maken. “Meastentiids binne dizze paden net mear sljocht troch it túch tusken de tegels. Dêrtroch wurdt de kâns fan ûngemakken grutter en de feiligens komt yn gefaar.” Bovendien wil de gemeente zich toeristisch presenteren als fietsgemeente, stelt Reitsma. Dit voorstel kreeg de steun van BVNL, GroenLinks, VVD, PvdA en uiteraard van de indieners (FNP). De fracties van CDA en CU stemden tegen: 14 voor. 7 tegen.

75.000 euro extra voor ‘bioferskaat’

Ook in een ander voorstel stond het jaarlijkse bedrag van 75.000 euro ‘struktureel’ genoemd: dit bedrag wordt nodig geacht om meer te kunnen doen aan het bevorderen van biodiversiteit (’bioferskaat’). Dit werd ingediend door de fracties van FNP en PvdA. Het werd nipt aangenomen, met elf stemmen voor en tien tegen: FNP, PvdA en GroenLinks voor, BVNL, CDA, CU en VVD tegen. Een CU-raadslid én het D66-raadslid ontbraken.

‘Lokale Inclusieve Agenda’

Of andere aangenomen moties en amendementen financiële gevolgen krijgen, zal pas in de loop van volgend jaar duidelijk worden. Eén motie van PvdA en GroenLinks ging over “het versterken van de Sociale Basis” en te onderzoeken welk budget dit vereist. Een amendement van PvdA, GroenLinks, CDA en FNP stelt voor budget beschikbaar te stellen voor het maken van een ‘uitvoeringsagenda naast de Lokale Inclusieve Agenda’. Voor 3 maart 2022 wil de raad duidelijkheid over de vereiste hoogte van dit budget. Bovendien wil de raad in meerderheid een Werkgroep Toegankelijkheid instellen per april 2022, “met ervaringsdeskundigen uit de gemeente, die worden betrokken bij het opstellen van de Lokale Inclusieve Agenda.”