Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte op aarde.
Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte op aarde. Foto: Adobe Stock

Vrees voor ‘Parkinson-pandemie’

Er is een relatie tussen het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de hersenziekte Parkinson. Dat bewijs komt steeds duidelijker naar voren in wetenschappelijke onderzoeken. Hoogleraar neurologie Bas Bloem, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, deed begin dit jaar een dringende oproep aan de overheid: grijp in bij het gebruik van pesticiden, anders is een 'Parkinson-pandemie' niet uit te sluiten. 

Het verband tussen bestrijdingsmiddelen en de progressieve hersenziekte Parkinson wordt al lang onderzocht. Het is de snelst groeiende hersenziekte op aarde. Ter illustratie: in 2015 waren er wereldwijd 6,3 miljoen Parkinsonpatiƫnten. Als het zo doorgaat, meent Bloem, zijn dit er in 2040 wereldwijd ruim 12 miljoen.

In Frankrijk is Parkinson een erkende beroepsziekte onder boeren. Zembla besteedde in 2019 al aandacht aan het verband tussen pesticiden en deze ziekte. Hoogleraar Epidemiologie Roel Vermeulen vertelde in de aflevering dat mensen die werkzaam zijn in de landbouw gemiddeld zestig procent meer kans hebben op het krijgen van Parkinson. De meest schadelijke middelen zijn Paraquat, de insecticide Rotenon en de schimmelbestrijder Maneb. Het landbouwgif dat momenteel wordt gebruikt, heeft voor vijftig procent dezelfde samenstelling als bestrijdingsmiddelen die inmiddels verboden zijn. 

Toelatingsbeleid

Fabrikanten van pesticiden hoeven de risico's op Parkinson niet te onderzoeken. "Onverantwoord", aldus toxicoloog Martin van den Berg. Door de Nederlandse overheid wordt nog niet ingegrepen, ondanks dat de resultaten van onderzoeken duidelijk zijn. Ook de Gezondheidsraad pleitte voor meer onderzoek. Volgens Bloem duurt dit te lang. De lobby-industrie speelt daarin een grote rol. "Tijd om het zekere voor het onzekere te nemen. Er moet een streng toelatingsbeleid komen."