Houd regelmatig pauzes en blijf bewegen.
Houd regelmatig pauzes en blijf bewegen. Foto: Adobe Stock

Voorkom klachten bij thuiswerken

Veel werkgevers binnen Nederland hebben het thuiswerken na corona (gedeeltelijk) in stand gehouden. Een fijne en ergonomische werkplek is belangrijk om het thuiswerken leuk te houden en fysieke pijnklachten, zoals klachten in de nek en schouders, te voorkomen. 

Een klein bureau met een nog kleinere laptop zijn niet bevorderlijk. Rondrennende kinderen kunnen ook voor afleiding zorgen. Mensen die geen prettige thuiswerkplek hebben zullen sneller fysieke pijnklachten ontwikkelen. Gelukkig kan dit met simpele tips worden voorkomen. Het kan verleidelijk zijn om 's avonds laat, als iedereen op bed ligt, aan de slag te gaan. Maar let op: hierdoor krijg je een verstoord werkritme. Probeer het vaste werkritme van kantoor daarom aan te houden. Een goede nachtrust is daarnaast belangrijk. Ga op tijd naar bed en sta vroeg op. 

Beweging

De tweede tip: blijf bewegen. Op kantoor loop je regelmatig naar een vergaderruimte, het koffiezetapparaat, het bureau van een collega of een rondje op het bedrijfsterrein. Wanneer je thuiswerkt is dit lastiger. Misschien heb je een klein huis, of werk je in de woonkamer. Neem daarom elke twee uur een korte pauze van vijf tot tien minuten. Neem daarnaast ook écht pauze wanneer het pauzetijd is. Prop niet snel een broodje naar binnen achter je bureau, maar ga bijvoorbeeld lekker in de tuin of op het balkon zitten. Een wandeling, fietstocht of wat krachtoefeningen tussendoor houden je scherp. De derde tip: zorg dat je voldoende drinkt. Door regelmatig bij te schenken voorkom je dat je te lang in een houding zit. Water en thee zijn het meest gezond. Probeer koffie te beperken tot maximaal vier koppen per dag. Zo voorkom je dat je te veel cafeïne binnenkrijgt.