Weer of geen weer: belangstellenden kunnen op vrijdagavond 29 en zaterdagavond 30 oktober vanaf 19.00 uur terecht in het Observeum te Burgum.
Weer of geen weer: belangstellenden kunnen op vrijdagavond 29 en zaterdagavond 30 oktober vanaf 19.00 uur terecht in het Observeum te Burgum. Foto: Ingezonden

Duisternis troef... en de klok gaat een uur terug

Algemeen

Op vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober wordt landelijk aandacht besteed aan de duisternis en het belang daarvan voor de natuur, maar ook voor de mens. Strooilicht verstoort de natuurlijke regelmaat van dag en nacht, vogels fluiten tot laat in de avond, veel verlichting wordt niet uitgeschakeld en sterren en planeten zijn nauwelijks zichtbaar. Daarom zijn alle sterrenwachten in Nederland het laatste weekend van oktober geopend en wordt overal getracht om overbodige verlichting uit te schakelen. Doet u daar thuis ook aan mee?

Dit weekend schakelen we over van zomertijd naar wintertijd. Een mooie aanleiding om op vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober de onderwerpen tijdrekening, de klok en de kalender extra in de schijnwerper te zetten. Bij helder weer staan de telescopen van de sterrenwacht weer op de hemel gericht en mag u op zoek naar sterrennevels en planeten, dus langskomen is de moeite waard! Voor informatie over deze activiteit en exposities bij Observeum (en haar voordelige toegangsprijzen) zie www.observeum.nl.