De vijf winnaars van de Sterke Jerke. V.l.n.r.: Lammert Dijkstra, Pieter Jilles Tjoelker, Gert Postma, Rinze Pieter Herrema en Fonger de Vlas. Boven hen wappert 'het hoofd' van Reid de Jong.
De vijf winnaars van de Sterke Jerke. V.l.n.r.: Lammert Dijkstra, Pieter Jilles Tjoelker, Gert Postma, Rinze Pieter Herrema en Fonger de Vlas. Boven hen wappert 'het hoofd' van Reid de Jong. Foto: Actief Media

Skûtsje Sterke Jerke gehuldigd na winnen Strontrace 2021

Algemeen

Een deel van de bemanning van het skûtsje de Sterke Jerke met schipper Pieter Jilles Tjoelker is zondag 24 oktober 2021 in Earnewâld feestelijk onthaald en gehuldigd bij het Skûtsjemuseum in Earnewâld. De schipper en vier bemanningsleden wonnen in de herfstvakantie met overmacht en in een zeer schepe tijd de Strontrace: de zeilwedstrijd tussen Workum en Warmond en terug. Daarbij mag - voor een groot deel - geen motor worden gebruikt.

“Foaral trochdat wy noch krekt op ‘e tiid in brêge helje koene foardat dy ticht gie, hiene wy de weromreis noch net de hurde wyn tsjin, dy’t lettere skûtsjes al tsjin krigen”, vertelt bemanningslid Fonger de Vlas. “En wy hawwe ús mei ús fiven hiel goed taret, ek kondysjoneel”, voegt De Vlas toe.

Complimenten van Veldboom

Voormalig Strontrace-schipper Age Veldboom huldigde de vijf deelnemers met complimenten over die goede voorbereiding, vooral over de slimme techniek aan boord. Zo blijkt het mogelijk heel snel de mast te kunnen strijken en weer rechtop te zetten. Bovendien was de Sterke Jerke in een zeer snelle tijd heen en weer: maandag 18 oktober om 12:30 vertrokken en woensdagochtend 3:35 uur terug in Workum. “It wie gjin rekord, mar wol in hiel bêste race”, merkt Veldboom op.

Overigens vindt hij dat alle deelnemers die de Strontrace volbrengen winnaars mogen worden genoemd. “Krekt as by de Alvestêdetocht hawwe dejingen dy’t lêst oankomme it faak folle dreger hân as de earst oankommenden.” Namens het Skûtsjemuseum kregen de vijf winnaars elk een bos bloemen en een recent verschenen boek over skûtsjesilen.

Zilveren brijlepel en Reid de Jong

De gewonnen zilveren brijlepel die schipper Pieter Jilles Tjoelker aan het massaal opgekomen en applaudiserende publiek toonde, viel zondagmiddag overigens bijna overboord en werd daarom snel weer in het doosje gestopt waarin de lepel verpakt zat. Afgebeeld op een vlag wapperde het hoofd van de - overleden - bedenker van de Strontrace Reid de Jong boven en achter het vijftal, alsof hij wilde zeggen, dat het allemaal oké was.