Wethouders Margreet Jonker en Andries Bouma: “Tegoedbonnen helpen energierekening omlaagte brengen”
Wethouders Margreet Jonker en Andries Bouma: “Tegoedbonnen helpen energierekening omlaagte brengen” Foto: Ingezonden

Actie ‘Geef gas met energie!’ Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen succesvol

De actie van de gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen om gratis tegoedbonnen voor radiatorfolie en/of ventilatoren aan te vragen heeft met name de afgelopen week gretig aftrek gevonden. De actie liep al het hele jaar maar kwam ineens zeer in de belangstelling nu de gasprijzen door het dak gaan.

“Door de recente prijsstijging van gas en stroom wil iedereen nu het energieverbruik omlaag brengen. Het is dus niet zo raar dat er afgelopen week ineens zoveel vraag naar onze tegoedbonnen is.’’, zegt wethouder Andries Bouwman van Tytsjerksteradiel. “Na de extra publicatie van de actie ‘Geef gas met energie!’, die overigens het hele jaar al loopt, kregen we een stortvloed aan mails binnen. Uiteindelijk stond de teller in het weekend al op 750 goedgekeurde aanvragen. Daarmee kunnen we het aantal beschikbare waardebonnen uitgeven.” 

Honderden tegoedbonnen 

Honderden tegoedbonnen zijn nu onderweg naar particuliere huiseigenaren. Zij konden - mits woonachtig in de gemeente Tytsjerksteradiel of Achtkarspelen en met een verbruik van meer dan 1000 m3 gas – een gratis een tegoedbon van 150 euro krijgen. Wethouder Margreet Jonker van Achtkarspelen: “Dat hebben we geweten. We hebben zo’n 150.000 euro aan tegoedbonnen verstrekt en zijn blij dat het verkregen rijksgeld goed is besteed. Veel huiseigenaren doen er nu hun voordeel mee. Het aanbrengen van ventilatoren en folie helpt beslist om de energierekening omlaag te brengen. Bovendien heeft het ook mensen aan het denken gezet over het energieverbruik en wat er zoal mogelijk is om het verbruik te verminderen.”

Geef gas met energie!

De actie maakte onderdeel uit van de campagne ‘Geef gas met energie!’ waarmee Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen in februari 2020 van start zijn gegaan. Daarvoor werd een eenmalige bijdrage van het rijk verkregen. Andries Bouwman: “De volgende stap is een regeling voor huurders. Daarvoor zijn we afhankelijk van beschikbare rijksgelden en moeten we gaan overleggen met de woningcorporaties.”

Volgens recente berichten van het demissionaire kabinet komt er weer geld beschikbaar voor dit soort belangrijke voorzieningen nu de gasrekening voor meerdere huishouden onbetaalbaar dreigt te worden. Margreet Jonker: “Natuurlijk doen we dan weer mee. Wij willen de inwoners van Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen helpen met betaalbare energiebesparing.”