Begroting Smallingerland sluit, maar voor hoe lang?

De ontwerpbegroting voor volgend jaar van de gemeente Smallingerland is sluitend. Maar het is nog niet de definitieve begroting, die moet de gemeenteraad in december vaststellen. B. en w. passen de ontwerpbegroting zo nodig aan, als in november de gemeenteraad er over heeft gediscussieerd.

Voor de langere termijn is de begroting nog veel meer ongewis. Dit komt omdat het rijksbeleid nog erg onzeker is. Dat betreft de financiering van de jeugdzorg en de meer algemene financiering van de circa 350 Nederlandse gemeenten. “Er moet eerst een nieuw kabinet zijn, voor daar meer duidelijkheid over komt”, verwacht wethouder Felix van Beek (financiën) van Smallingerland.

‘Rechtmatigheid’ is probleem

Smallingerland is de enige Friese gemeente die geen goedkeuring kreeg op het aspect rechtmatigheid van de jaarrekening 2020. Dit komt volgens Van Beek vooral doordat er fouten zijn gemaakt bij aanbestedingen. Die hadden, als gevolg van ‘stapeling' van projectonderdelen, moeten voldoen aan Europese aanbestedingsregels en dat is niet altijd gebeurd.

“Bovendien heeft de accountant (Deloitte) strenger gecontroleerd dan voorgaande jaren, al willen ze dat moeilijk erkennen”, zei Van Beek in een toelichting voor pers en raadsleden, vrijdagmiddag 8 oktober.

Financiële administratie moet beter

Met de getrouwheid van de jaarrekening zat het vorig jaar overigens wel goed, beklemtoont Van Beek. Niettemin vindt hij dat de financiële administratie in het gemeentehuis nog flink verbeterd moet worden. “Ik had gedacht dat we dit voor de volgende raadsverkiezingen op orde zouden krijgen, maar bij nader inzien zal dit enkele jaren in beslag nemen. Dit heeft te maken met onvoldoende mensen bij de ‘financiën’ en met onvoldoende mensen van de juiste kwaliteit.”

De gemeente heeft inmiddels een ‘concerncontroller’ aangesteld, die met ingang van 1 november aan de slag gaat. “Het bleek lastig om een goede persoon te vinden. Er is een grote vraag naar financieel deskundige mensen en weinig aanbod”, aldus Van Beek.

‘Eigen vlees keuren’

Met ingang van het volgende verslagjaar, 2022, dienen colleges van b. en w. in eerste instantie de rechtmatigheid zelf te controleren. De rapportage die daar uit volgt, moet vervolgens wel door een accountant gecontroleerd worden. “Maar in eerste instantie zijn we als het ware de slager die zijn eigen vlees keurt”, merkt Van Beek op.

Drie scenario’s

De gemeenteraad krijgt drie scenario’s voorgeschoteld: 1. ‘Basis’: zoals ongeveer de ontwerpbegroting er nu uit ziet; 2. ‘Solide’: meer belangrijke knelpunten worden opgelost, maar met meer bezuinigingen, dan wel verhoging van de inkomsten, zoals de parkeertarieven; 3. ‘Maximaal’: alle knelpunten worden gefinancierd, maar er wordt dan ook meer bezuinigd, met meer maatschappelijke impact. Met als voordeel dat het nieuwe college van b. en w. volgend jaar ruimte krijgt voor nieuw beleid.

Percentage OZB wordt iets verlaagd

Het huidige college van b. en w. stelt het tweede scenario voor: ‘Solide’. Voor alle drie scenario’s geldt, dat de onroerend zaakbelasting (OZB) iets wordt verlaagd. Dit is al eerder beloofd: het is het terugdraaien van de verhoging van vorig jaar.

De gemeenteraad kan op 2 november als het ware gaan puzzelen en schuiven met onderdelen van de begroting, aan de hand van een Excel-formulier. Met als doel dat er wel een sluitende begroting komt, in elk geval voor volgend jaar.