Janny van Vonderen is blij met haar kantoor met uitzicht op het hertenkamp in Burgum.
Janny van Vonderen is blij met haar kantoor met uitzicht op het hertenkamp in Burgum. Foto: Actief Media

Parenting coordinator hakt knopen door bij conflict gescheiden ouders

Advocaat Janny van Vonderen-Jagersma van Zij de Advocaat houdt zich bezig met mediation en sinds kort ook met parenting coordination. Parenting coordination is een laagdrempelige manier om conflicten over hun kinderen tussen gescheiden ouders op te lossen zonder tussenkomst van de rechter.

“Wat je op het moment heel veel ziet in het familierecht dat ouders na de scheiding geen beslissingen kunnen nemen voor de kinderen over bijvoorbeeld een sport, vakantie of een feest bij opa of oma”, geeft advocaat Janny van Vonderen-Jagersma aan. “Dat is voor de kinderen heel erg lastig, omdat zij dan in de knel komen. Dat geeft problemen bij hun ontwikkeling, met name hun identiteit. Ouders moeten weer met elkaar gaan praten om beslissingen te kunnen nemen.” Een parenting coordinator kan voor zulke zaken een oplossing bieden. Het is een afspraak die ouders kunnen maken door het op te nemen in het ouderschapsplan of ze kunnen het later als afspraak toevoegen.Wat dit anders maakt dan mediation is dat een parenting coordinator niet alleen praat met beide ouders, maar ook met hun kinderen en de mensen die om de kinderen heen staan. En daarna knopen doorhakt door een advies, aanbeveling of bindend advies te geven. “In mijn werkwijze ben ik een sturende factor waarbij het doel is het conflict bij de kinderen weg te houden. Het is belangrijk dat ik snel een beslissing maak, zodat de kou gauw uit de lucht wordt gehaald.”

Daarnaast geeft een parenting coordinator de ouders inzicht over wat die strijd met de kinderen doet en wat er gebeurt als de communicatie verbetert tussen de ouders. "Het kan zorgen voor meer duidelijkheid, bewustwording en acceptatie, aldus de advocaat. "Dat het niet altijd kan gaan zoals jij het als ouder zou willen. Dat je inziet dat een andere oplossing beter kan zijn in het belang van je kind.”

Zij de Advocaat | Bezoekadres Máxima Centrum, Prins Bernhardstraat 1a, 9251 GJ Burgum | 030 2620260 / www.zijdeadvocaat.nl