Wind bouwt nieuwe sporthal De Drait, D66 ontevreden

Bouwbedrijf Wind Design + Build krijgt de opdracht de nieuwe sporthal De Drait in Drachten te bouwen. Het bedrijf had de beste inschrijving, melden b. en w. van Smallingerland in een brief aan de gemeenteraad. Voor de bouw van de nieuwe sporthal is ongeveer 6.5 miljoen euro gereserveerd. Het eerste ontwerp wordt nog dit najaar verwacht.

De raadsfractie van D66 stelt dat “onze samenleving door toedoen van Wind tien miljoen euro armer is geworden”, wijzend naar het financieel debacle met het Drachtstervaart-project en het faillissement van het bedrijf. De D66-fractie vraagt of Wind wel betrouwbaar genoeg is.

‘Betrouwbaarheid’

Het college antwoordt dat ‘betrouwbaarheid’ geen criterium is in de Aanbestedingswet en het Europees Aanbestedingsdocument. “Geen van de uitsluitingsgronden is op het bedrijf van toepassing. Omdat de Wind Groep de beste inschrijving had, is de opdracht aan hun gegund. Het is nu aan de Wind Groep om hier op goede wijze uitvoering aan te geven”, schrijven b. en w.

Schikking

De juridische strijd tussen de Wind Groep en de gemeente Smallingerland over het Drachtstervaartproject eindigde in een schikking. Dit is in een brief van 12 februari 2019 aan de gemeenteraad uiteengezet. Daarmee was voor het college “het dossier heropening Drachtstervaart gesloten”. Het college vindt het “bestuurlijk niet behoorlijk” om de Wind Groep na deze schikking uit te sluiten van nieuwe opdrachten. “Te meer niet nu (..) het bedrijf de facto niet meer het bedrijf is waar het college in 2001 mee in zee is gegaan.” Het bedrijf uitsluiten zou “juridisch zeer risicovol” zijn, stellen b  en w.