Gemaaid bermgras aan de Symen Halbeswei tussen Suwâld en Lytse Geast. Links zwart plastic in het gemaaide gras. Rechts een trommelzeefmachine van Doppstadt.
Gemaaid bermgras aan de Symen Halbeswei tussen Suwâld en Lytse Geast. Links zwart plastic in het gemaaide gras. Rechts een trommelzeefmachine van Doppstadt. Ingezonden

Wat gebeurt er met gemaaid bermgras?

Het is de tijd van het massaal maaien van bermen. Gemeenten en ook de wegbeheerder van de Wâldwei laten dit doen door loonbedrijven. In Tytsjerksteradiel is het dit jaar Van der Weerd Grafhorst BV, gevestigd in de buurt van Kampen en IJsselmuiden. Actief Media vroeg het bedrijf wat er met het gemaaide gras gebeurt.

Directeur Henk Jan van der Weerd: “We maaien niet overal alles weg. Vanwege het belang van flora en fauna laten we ook wel eens wat staan, zodat dieren schuilplekken behouden.”

“Compost wordt gezeefd”

Maar wat wél wordt gemaaid, wordt tot compost verwerkt, vertelt Van der Weerd. “Wij halen het op en laten eerst een tijd liggen. Na een aantal malen bewerken (keren en weer keren, zeg maar), als het bijna compost is, wordt het gezeefd, om alles eruit te halen dat niet in de compost hoort.”

‘Doppstadt-trommelzeef’

Dit zeven doet Van der Weerd niet zelf, zegt de directeur. “Dat laten we doen, door een stuk of tien bedrijven, verspreid over het hele land.” Het zeven kan gedaan worden met een Doppstadt-trommelzeef, weet Van der Weerd. Via ‘Google’ kom je dan onder andere uit bij Tuytel BV.

Op de website van dit bedrijf staat dat de trommelzeef in diverse standen kan worden afgesteld, zodat alle troep uit de compost wordt verwijderd.

Compost voor akkerbouw

Volgens Van der Weerd kan de overblijvende compost goed worden verwerkt als bodemverbeteraar in de akkerbouw, onder andere in de Flevopolder. (Daar staat de grond erom bekend dat er relatief weinig voedingsstoffen meer in zitten; red.).

‘Pointer’

Diverse composteerbedrijven maken zich zorgen over een nieuwe trend: gemaaid gras niet composteren, maar fermenteren, tot ‘bokashi’, met behulp van schimmels en bacteriën. Dit bokashi zou echter niet of in mindere mate worden gezeefd, zodat plastic en ander afval in de bermen zo op het land terecht komen. In welke mate dit gebeurt, wist Pointer niet te melden.