Dit protestbord staat aan de Kerklaan, vlakbij de Kloosterlaan Noord.
Dit protestbord staat aan de Kerklaan, vlakbij de Kloosterlaan Noord. Foto: Actief Media

“Teloorgang” deel Burgum “door woningbouwplan”

Met “grote verbijstering en woede” heeft een aantal bewoners geluisterd naar de raadsvergadering van Tytsjerksteradiel van 16 september 2021 over de locatiestudie naar mogelijke locaties voor woningbouw in Burgum.

Uit een eerdere studie waren de locaties ‘Kloosterlaan Zuid’ en ‘Elingsloane’ naar voren gekomen en zijn bewoners van betreffende locaties door de gemeente hierover geïnformeerd. Tot verbijstering én woede van de bewoners van omgeving ´Kloosterlaan Noord´ lijken deze locaties na bezwaren van omwonenden nu van tafel te zijn en liggen er plannen voor omgeving ‘Kloosterlaan Noord’ en ‘manege Heechhiem’.

“Er ligt zelfs al een compleet plan klaar van de eigenaar ‘manege Heechhiem’, terwijl omwonenden en belanghebbenden officieel nergens over geïnformeerd zijn. Omwonenden hebben op geen enkele wijze de gelegenheid gehad om gebruik te maken van hun inspreekrecht tijdens het ‘iepen poadium’”, aldus de bewoners in een uitgebreide schriftelijke reactie, ook naar Actief Media gestuurd.

“Verschillend behandeld”

“Dit in tegenstelling tot de bewoners van ‘Kloosterlaan Zuid’ en ‘Elingsloane’, die allen een brief hebben ontvangen met daarin een uitnodiging om gebruik te maken van hun inspreekrecht op 9 september jl. Wat de reden is dat de omwonenden van ´Kloosterlaan Noord´ hierin niet zijn betrokken, is gissen. De betreffende bewoners nemen dit de gemeente Tytsjerksteradiel erg kwalijk en accepteren dit niet”, schrijven ze.

“De locaties ‘Kloosterlaan Noord’ en ‘manege Heechhiem’ liggen in een prachtig bosrijk, cultuurhistorisch natuurgebied in het coulissenlandschap, met mooie wandel- ruiter- en fietsroutes. Een leefomgeving van beschermde vogelsoorten, waarvoor in de omgeving door de ‘Fûgelwacht’ nestkasten zijn opgehangen.”

“Verkeer neemt sterk toe”

De betrokken bewoners vrezen een sterke toename van het verkeer. “Voor de ´Kloosterlaan Zuid´ is berekend dat bij de bouw van 15 huizen dit een toename van 500 verkeersbewegingen per dag zou opleveren. Reken maar eens uit als in dit gebied circa 100 woningen worden gebouwd, wat dit doet met de verkeersveiligheid.”

‘Observeum’: duisternis nodig

“In het gebied is tevens de Sterrenwacht-museum ‘Observeum’ gevestigd. Het realiseren van een woonwijk in de nabije omgeving is funest voor het voortbestaan. Door de lichtvervuiling die ontstaat door deze woonwijk en de toegenomen verkeersbewegingen, is het niet meer mogelijk om waarnemingen te doen in de sterrenhemel. Voor hen is het van uitermate belang dat de nabije omgeving (’s avond en ’s nachts; red.) donker blijft.”

Waarom niet in De Warren?

De betreffende bewoners van Kloosterlaan Noord vragen zich af: “Wat wordt er met het enorme gebied van 50 hectare ‘de Warren’ gedaan´? Plannen lagen kant en klaar en wat gebeurt er met de miljoenen aan belastinggeld van ‘de Mienskip’?

Recent is door een extern bureau een plan gepresenteerd om aan te tonen dat woningbouw in dit gebied mogelijk is met respect voor natuur, ruimte en omgeving. Als er circa 20 hectare gebruikt zou worden voor 150 woningen, dan ligt daar een prachtige kans voor Burgum! Een toevoeging van water en wonen in een volledig nieuw woonklimaat. Er ligt meer ruimte op deze locatie dan de locaties ‘Elingsloane’, ‘Kloosterlaan Zuid’, ‘Kloosterlaan Noord’ en ‘manege Heechhiem’ bij elkaar! (…) De 150 woningen hadden in ´de Warren´ van Burgum al lang gerealiseerd kunnen zijn.”