Pieter Weening bekijkt de erepenning, die burgemeester Oebele Brouwer voor hem toont. Links sponsor Piet Kapenga.
Pieter Weening bekijkt de erepenning, die burgemeester Oebele Brouwer voor hem toont. Links sponsor Piet Kapenga. Foto: Actief Media

Jakobsen wint, Pieter Weening steelt de show

De Profronde van Surhuisterveen werd zaterdag na een imponerende eindsprint gewonnen door Fabio Jakobsen, die weer op topniveau is na een dramatische val. Het gesprek van de dag was het afscheid van Pieter Weening, die in Surhuisterveen zijn laatste wedstrijd reed én terugkeert naar Achtkarspelen.

Weening (40) is geen winnaar van véél grote prijzen, maar op zijn palmares prijken toch meerdere zeges in belangrijke wedstrijden. Die werden allemaal nog eens opgesomd voor de start. Weening is een fantastische ambassadeur van de sport in de gemeente Achtkarspelen, zei burgemeester Oebele Brouwer.

Verrast en glunderend mocht Weening tijdens de wedstrijd de penning in ontvangst die hoort bij het ereburgerschap van Achtkarspelen. De renner groeide op in Harkema en verhuist binnenkort naar Kootstertille. Hij was eigenlijk al gestopt met wielrennen, maar hij had zich op deze Profronde voldoende voorbereid om zich voorin de koers te laten zien. Hij won zelfs nog een premiesprint, voordat hij een tiental ronden voor de finish uit de wedstrijd stapte.
Zijn moeder Anneke Weening loste het startschot in deze Profronde. “Wy hiene in grut gesin mei tsien bern. Seis dêrfan hawwe fytst, dat hat ek noch yn it Jeugdjournaal west”, vertelt moeder Weening, die de prestaties van haar zoon op de voet heeft gevolgd. “Pieter hat gelokkich gjin swiere blessueres hân, mar ik bin bliid dat it no foarby is.”

Spannende finale

Ondertussen was de koers in een beslissende fase gekomen met een kopgroep van zeven renners. De Colombiaanse bergspecialist Egan Bernal toonde zich daarin zeer strijdlustig. Bernal was op de valreep gestrikt door het Wielercomité, nadat wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna vanwege familie-omstandigheden afhaakte.

Ruim een banddikte

Met Bernal in de finale had de organisatie raak geschoten. Met nog een ronde te gaan lag hij in winnende positie, maar hij werd op streep ingerekend door de Italiaanse sprinter Elia Viviani en Fabio Jakobsen. De laatste sprintte met ruim een banddikte verschil naar de winst in deze 39e editie van de Profronde. Bernal werd derde.