Het skûtsje wordt met een kraan te water gelaten.
Het skûtsje wordt met een kraan te water gelaten. Foto: Actief Media

Skûtsje Risico te water gelaten bij Skûtsjemuseum

Algemeen


Het Skûtsjemuseum in Earnewâld heeft er een enorme blikvanger bij. In de sloot voor het museum ligt nu een twintig meter lang skûtsje. Het vijftig ton zware schip met de naam Risico werd zaterdagmiddag onder grote belangstelling met een grote kraan naar zijn laatste rustplaats getakeld. Bovendien werd het vernieuwde Skûtsjemuseum - dat nu beschikt over een filmzaal - officieel heropend.

Schipper Sikke Heerschop heeft het skûtsje geschonken aan het museum. Het bericht dat Heerschop een skûtsje wilde doneren, moest bij het bestuur eerst even landen, vertelt voorzitter Jan de Wilde. “Us earste reaksje wie: ‘Goh jonges, wat moatte wy mei in skûtsje?’ Mar it waard al gau: ‘Dat soe prachtich by’t museum passe, as er hjir foar yn’t wetter kin.”’

Het skûtsje kent een rijke geschiedenis. Risico werd in 1922 gebouwd in Sappemeer en is lange tijd als vrachtschip in gebruik geweest. Later kreeg het een bestemming als woonboot in Leeuwarden. Vervolgens kreeg het schip de naam Ulbe Zwaga en zeilde Rienk Zwaga er wedstrijden mee in de SKS. Daarna heeft Kees Hermsen er jaren wedstrijden mee gezeild in de IFKS.

Volgens De Wilde is het een bijzonder skûtsje, omdat het niet meer in wedstrijdstaat verkeert. “Hjir achter lizze ek in pear wedstrydskûtsjes. Dan sjogge jo dat de mêst fier nei achteren stiet en it roefke fier nei foarren en dat is hjir allegeare yn orizjinele steat werombrocht.” Een deel van de restauratie is uitgevoerd door Jelle Talsma in Franeker. De rest is gedaan door de vrijwilligers van het museum. “Ofrûne tiisdei wienen wy hjir mei 22 frijwilligers oan’t wurk.”

Met het skûtsje wordt niet meer gezeild. “Dan hie it fan ús net hoegd. Dat is muoilik, want jo sitte mei in hiel soad kosten: fersekeringen en neam mar op”, legt de voorzitter uit. Risico is het tweede skûtsje van het museum. Om te zeilen heeft men al het houten beurtschip Aebelina. “Wy hawwe altyd krekt genôch minsken om dêrmei te farren en as wy dizze dan ek noch yn de feart hâlde moasten, dan wie it foar ús net helber west.”

Het vernieuwde Skûtsjemuseum is alweer een aantal maanden open, maar de officiële heropening vond zaterdag plaats. Over de gehele breedte van het gebouw is er vier meter bijgekomen. Beneden is de expositieruimte vergroot, op de eerste etage is nu een filmzaal met 24 stoeltjes uit een bioscoop uit Hongarije. Daarboven is een kleine bibliotheek gecreëerd.

Het Skûtsjemuseum is extra open op 9 en 10 oktober van 13.00 tot 17.00 uur. Tijdens de herfstvakanties, van 16 tot en met 31 oktober, is het museum bijna alle dagen geopend, behalve op maandag.

Vrijwilligers van het Skûtsjemuseum trekken het skûtsje naar het museum.