Wand met foto’s van Jan Loman in Galerie Bloemrijk Vertrouwen. Daaronder zeven groene sokkels met daarop zeven unica collages op print. Rechts het waddenkabinet met onder andere het logo van de werkgroep Noordzee, affiches, en Lomans foto van zwerfvuil.
Wand met foto’s van Jan Loman in Galerie Bloemrijk Vertrouwen. Daaronder zeven groene sokkels met daarop zeven unica collages op print. Rechts het waddenkabinet met onder andere het logo van de werkgroep Noordzee, affiches, en Lomans foto van zwerfvuil. Foto: Gerhild van Rooij

Dubbeltentoonstelling ‘Grensverleggend’ toont verbluffende veelzijdigheid van kunstenaar Jan Loman

Algemeen

Gastconservator van de dubbeltentoonstelling is Lomankenner Gerhild van Rooij. Zij is samen met haar man Andries Tóth eigenaar van Galerie Bloemrijk Vertrouwen. Begin jaren 90 las ze haiku van Loman, waarna ze zich begon te verdiepen in de samenhangen in zijn multidisciplinaire werk. Haiku is een Japanse dichtvorm van drie regels, waarvan de eerste regel vijf, de tweede regel zeven en de derde regel weer vijf lettergrepen telt.

Loman was werkzaam als civiel landmeter, maar ontwikkelde zich in zijn vrije tijd als dichter, beeldhouwer, fotograaf, graficus, vormgever en schilder. Deze veelzijdigheid spreekt Van Rooij enorm aan: “De foto’s zijn vaak weggezet als minder belangrijk, maar al zijn werk is gelijkwaardig en hangt samen met elkaar, ..