Van links naar rechts: de promovendi Subam Rai en Klaas Isaäc Bijlsma samen met professor Ronnie Hoekstra bij de onderzoeksopstelling in het Zernike Institute for Advanced Materials.
Van links naar rechts: de promovendi Subam Rai en Klaas Isaäc Bijlsma samen met professor Ronnie Hoekstra bij de onderzoeksopstelling in het Zernike Institute for Advanced Materials. Foto: Actief Media

Friezen ‘schieten’ in Groningen met ionen voor ASML

Algemeen

In het Zernike Institute for Advanced Materials aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ‘schieten’ Hoekstra en zijn academici met ionen op andere materialen. Ionen zijn elektrisch geladen atomen of moleculen. Deze ontstaan wanneer er elektronen uit een atoom worden gehaald of worden toegevoegd. Hoekstra wordt gezien als dé expert op het gebied van ionen en hun wisselwerking met materie. 

Het onderzoeken wat er gebeurt wanneer je ionen op verschillende materialen afvuurt, is voor meerdere sectoren van belang. Zo kan onderzocht worden wat de invloed van ioniserende straling op weefsel is. Eén van de onderzoeksopstellingen van Hoekstra is bijvoorbeeld gebruikt voor onderzoek naar protonentherapie. Bij deze vorm van bestraling worden kankerp..