Wethouder Bert Westerink van Smallingerland gaat onder andere over het woonwagenbeleid.
Wethouder Bert Westerink van Smallingerland gaat onder andere over het woonwagenbeleid. Foto: Ingezonden

“Het zit niet mee met de woonwagenstandplaatsen”

Algemeen

Wethouder Bert Westerink vindt niet dat het aan hem of zijn collega’s van b. en w. van Smallingerland ligt, dat er na vele jaren ‘trekken’ nog geen woonwagenstandplaatsen teruggekeerd zijn in Drachtster Compagnie. “Wij doen als vorig jaar nieuw aangetreden college echt ons best om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. Maar het zit gewoon niet mee.”

Op het voormalige woonwagenkamp in Drachtster Compagnie wil de gemeente opnieuw twaalf standplaatsen creëren, samen met woningstichting WoonFriesland. “Die heeft de wagens al besteld”, zegt Westerink.

“Gebouw in brand: asbest rondom”

“Maar vorig jaar is een oud gebouw op het terrein in brand gestoken. Daarbij is asbest vrijgekomen, dat op de bodem rondom terecht kwam. Dat moet eerst worden opgeruimd. Vervolgens moeten ook de overige gebouwtjes worden afgebroken. Maar dan is er nóg een tegenslag: voor het aanleggen van een nieuwe elektriciteitskabel werd voorheen twee tot drie maanden uitgetrokken, maar nu krijgen wij de mededeling, dat dit tien maanden kan duren!”

Uitstel tot mei 2022

Het plaatsen van de nieuwe woonwagens is daarom nogmaals uitgesteld, van oktober 2021 naar mei 2022, melden b. en w. in een brief aan de gemeenteraad. Wel is het de bedoeling dat intussen riolering en nutsvoorzieningen worden aangelegd, waarvan de stroomkabels dan wellicht als laatste. “De aanbesteding vindt plaats in oktober dit jaar”, belooft de wethouder op 30 september 2021.