Afbeelding
Foto: Ingezonden

Informatiepunt Digitale Overheid biedt hulp met vragen over de digitale overheid

Algemeen

Eindelijk is het zover! Per 1 november hebben alle Bibliotheken in Noord Fryslân een Informatiepunt Digitale Overheid. Zo kan de Bibliotheek alle inwoners van Noord-Fryslân op weg helpen bij het omgaan met de digitale overheid.  

Sinds vorig jaar september zijn tien vestigingen van Bibliotheken Noord Fryslân gestart met een Informatiepunt Digitale Overheid. Per 1 november zijn alle vestigingen aangesloten.  

Samenwerking in een Manifestgroep
Het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) is een samenwerking van De Koninklijke Bibliotheek, welzijnsorganisaties en inmiddels dertien publieke dienstverleners, waaronder de Belastingdienst, CAK, CBR, CIZ, CJIB, DUO, SVB en UWV. Deze samenwerking is verenigd in een Manifestgroep, met als doel om burgers te ondersteunen bij het omgaan met de digitale overheid.  

Lokale Bibliotheek speelt een belangrijke rol
Het Informatiepunt Digitale Overheid sluit heel goed aan bij de maatschappelijke rol van Bibliotheken Noord Fryslân. “Wij willen graag een bijdrage leveren aan de zelfredzaamheid en persoonlijke ontwikkeling van de inwoners van Noord- Fryslân, door ze digitaal vaardiger te maken”, aldus Paulien Schreuder, directeur Bibliotheken Noord Fryslân.  

Mensen kunnen bij de bibliotheek terecht met vragen over de overheid. Denk aan vragen over huurtoeslag, AOW, werk, uitkering, belastingen, rijbewijs, zorg en toeslagen. De bibliotheekmedewerkers helpen zoeken naar de juiste informatie. Bij persoonsgebonden vragen wordt doorverwezen naar lokale partners, zoals sociaal raadslieden, welzijnsinstellingen, Humanitas, Formulierenbrigade, vak- en ouderenbonden, cliëntenvertegenwoordigers MEE of cliëntenondersteuners van de gemeente en zorgkantoren.  

CoronaCheck-app
Dat de behoefte er is, is de afgelopen weken wel gebleken. Nu met de CoronaCheck-app is er een doelgroep die hulp nodig heeft. “Het aantal vragen aan de balie is veel groter dan voor de zomer. Deze gaan met name over de CoronaCheck-app. De medewerkers helpen de mensen op weg om zo goed mogelijk een oplossing te kunnen verzorgen. Soms is dit direct aan de balie op te lossen, maar soms is het een groter vraagstuk, dan verwijzen we door naar onze welzijnsorganisaties”, zegt Georgine Oele, leidinggevende vestigingen.