Het pand op de hoek van Tsjibbe Geartsstrjitte en het Van Sminiaplein in Burgum gaat tegen de vlakte.
Het pand op de hoek van Tsjibbe Geartsstrjitte en het Van Sminiaplein in Burgum gaat tegen de vlakte. Foto: Actief Media

WMR sloopt voor nieuwbouw ‘3 van Sminia’

Algemeen

WMR uit Rinsumageast is begonnen met de sloop van het voormalige reisbureau in Burgum op de hoek van het Van Sminiaplein en de Tsjibbe Geartsstrjitte. Opdrachtgever is de gemeente Tytsjerksteradiel.

“As de sloop klear is, begjinne wy al rillegau mei it grûnwurk”, weet een woordvoerder van WMR. Het huidige Van Sminiaplein krijgt een geheel nieuw aanzien, met drie appartementengebouwen.

‘De drie van Sminia’

Op de plek waar nu wordt gesloopt, moet het appartementengebouw ‘De Koopman’ verrijzen. De twee andere gebouwen komen meer bovenop het huidige Van Sminiaplen, met de namen ‘De Werkman’ en ‘De Edelman’. Vandaar de naam ‘Drie van Sminia’.

Er is jarenlang weinig nieuwbouw gepleegd in Burgum, daarom wordt verwacht dat de appartementen snel verkocht, dan wel verhuurd zullen zijn. Met name (een deel van de) appartementen in gebouw ‘De Werkman’ worden mogelijk verhuurd.

‘Sminiabosk’

Bouwbedrijf Swart uit Eastermar is al een tijdje aan het bouwen aan dezelfde doorgaande weg in Burgum, maar dan iets noordelijker. Ook daar gaat het om appartementen. “Achttien duurzame appartementen”, meldt de gemeente Tytsjerksteradiel. Dit project heeft de naam ‘Sminiabosk’ gekregen.