Nol van der Meer en zijn vrouw Jimmy onthulden vrijdag 3 september een bijenhotel in de beleeftuin van Bennemastate in Hurdegaryp.
Nol van der Meer en zijn vrouw Jimmy onthulden vrijdag 3 september een bijenhotel in de beleeftuin van Bennemastate in Hurdegaryp. Foto: Actief Media

Nieuwe beleeftuin Bennemastate wordt al volop gebruikt

Algemeen

Sinds kort heeft Bennemastate in Hurdegaryp een nieuwe beleeftuin, met veel bloeiende bloemen, maar ook eetbaar fruit, kruiden een ‘bijenhotel’. Door een laken van dat ‘hotel’ af te halen, opende het echtpaar Nol en Jimmy van der Meer vrijdagmiddag 3 september 2021 symbolisch de hele, vernieuwde binnentuin.

“Mijn man wandelt heel veel”, zei mevrouw Van der Meer, “ook door de binnentuin.” Wellicht dat dit echtpaar daarom de openingshandeling mocht verrichten. Nol van der Meer is sinds november 2020 bewoner van Bennemastate.

Waslijn herinnert aan vroeger

Na de officiële plechtigheden maakte het paar ook een wandeling, daarbij ook lopend langs de (bijna volle) waslijn (zie foto). Die was hangt er om de (dementerende) bewoners te herinneren aan vroegere tijden, toen de was nog vaak buiten aan de lijn werd gehangen om te drogen.

“It hiele jier bloeiende blommen”

Het woord beleeftuin slaat ook op de verscheidenheid aan bloemen, planten, fruit en kruiden. “Wy soargje dat alles past by it seizoen, sadat der it hiele jier troch wat bloeit”, vertelt Klazien Hoekstra. Zij heeft samen met vele anderen de voorbereiding van de beleeftuin op zich genomen. Bovendien deed ze al het een en ander om de binnentuin met planten, bloemen en (kerst-)boompjes aan te kleden.

Maar omdat ze binnenkort met pensioen gaat (ze werkt bij Bennemastate), kreeg ze vrijdagmiddag al vast een flinke bos bloemen als dank voor haar inzet voor de beleeftuin.

Volière komt nog

Haar collega Dirry Jongman verwacht dat in de loop van dit jaar ook een volière, mét vogels, in de tuin zal worden geplaatst. Dan worden wellicht in het vervolg niet alleen de ogen en de neus, maar ook de oren geprikkeld, als de vogels beginnen te zingen.

De binnentuin is mede mogelijk gemaakt door ‘Vrienden van Bennemastate’, de Praktijkschool Leeuwarden, ‘Niemand aan de zijlijn’, tuinliefhebbers van Toutenburg in Noardburgum en een werkgroep van Bennemastate. Beide instellingen zijn onderdeel van Noorderbreedte. Daar vallen in totaal vijftien zorglocaties en een revalidatiecentrum onder.

Afgesloten tuin

In Bennemastate verblijven vooral dementerenden, die wellicht zouden verdwalen als ze zelfstandig het terrein van Bennemastate zouden verlaten. Omdat de binnentuin afgesloten is, kan men daar niet snel verdwalen. Onder begeleiding mogen de bewoners van Bennemastate wel naar elders, bijvoorbeeld naar het dierenparkje, dat overigens ook bij Bennemastate hoort.

Het echtpaar Van der Meer bij de waslijn in de beleeftuin van Bennemastate.