Projectleider Jan Hateboer van Wetterskip Fryslân wijst aan dat 'Holwerd aan Zee' nog geen deel uitmaakt van de dijkversterking.
Projectleider Jan Hateboer van Wetterskip Fryslân wijst aan dat 'Holwerd aan Zee' nog geen deel uitmaakt van de dijkversterking. Foto: Actief Media

Dijkversterking: landbouw of natuur offeren?

Een oude discussie laait weer (voorzichtig) op: moet de versterking van de zeedijk tussen Koehool en Lauwersmeer ten koste gaan van landbouw of natuur? Wetter-skip Fryslân lijkt te kiezen voor: allebei een beetje. Bij Wierum lijkt de landbouw grond te moeten inleveren, bij Paesens-Moddergat de natuur (circa tien tot vijftien meter van het Wad).

Door Gerrit van der Meer

De boeren die grond hebben dichtbij de binnenkant van de zeedijk, strijden voor behoud daarvan. Dat bleek vrijdagavond 27 augustus 2021 in Holwerd tijdens een ‘inloop’ in het dorpshuis en zaterdag overdag in het dorpshuis in Wierum.

Verwijt over timing

Boer Dedde Jan Tilma verwijt het bestuur van Wetterskip Fryslân zelfs, dat bewust is gekozen voor de inloopbijeenkomsten eind augustus, de drukste tijd voor bouwboeren. Zo nodig komt er een extra bijeenkomst voor boeren, kreeg hij als antwoord van omgevingsmanager Peter Lieverdink. Tilma vindt dat de dijkversterking maar een beetje natuur moet opofferen: “Gean mar nei de see. Dêr is genôch romte.”

Wetterskip Fryslân heeft de plannen nog niet heel concreet gemaakt, maar de grote lijnen wel uitgezet. De bestaande dijk verhogen en verbreden is het doel, maar met name ter hoogte van Wierum en van Paesens-Moddergat is de ruimte erg krap.

Krapte bij dorpen

Bij Wierum denkt Wetterskip Fryslân aan een stevige muur aan de binnenkant van de zeedijk, zodat die aan de binnenkant kan worden verhoogd en versterkt. Bovendien moet er aan de buitenkant nieuwe bekleding komen.

Bij Paesens-Moddergat is die ruimte er niet en zal de dijkversterking een eindje richting Waddenzee moeten, ook al gaat dit ietwat ten koste van de natuur, aldus projectleider Jan Hateboer van Wetterskip Fryslân.

Wachten op ‘Holwerd aan Zee’

De Lauwersmeerdijk is de afgelopen tijd al op voldoende hoogte gebracht, aldus Hateboer. Bij Holwerd heeft het waterschap nog geen rekening gehouden met het plan ‘Holwerd aan Zee’. “De initiatiefgroep daarvan moet eerst zelf een ontwerp indienen. Dat verwacht ik in de loop van dit jaar. Daarna kijken wij als waterschap of we daar bij kunnen aansluiten.”

Nog twee bijeenkomsten

Er volgen nog twee inloopbijeenkomsten: vrijdag 3 september in het kerkje De Wynroas in Paesens-Moddergat, van 16.00 tot 20.00 uur en zaterdag 4 september in Westhoek, restaurant De Friezin, van 10.00 tot 14.00 uur.

"Het rijk betaalt negentig procent, maar niet in één keer"

De dijkversterking tussen Koehool en Lauwersmeer is onderdeel van het landelijke hoogwaterbeschermingsprogramma. “De kosten voor ons project zijn geraamd op 300 tot 330 miljoen euro”, aldus Hateboer. “De rijksoverheid betaalt hiervan negentig procent, maar niet in één keer.”

De verwachting is dat de werkzaamheden vijf tot zes jaar in beslag nemen: 2023-2028. Voor die tijd volgen nog officiële inspraak- en reactiemogelijkheden op basis van het uitgewerkte ontwerp.