Koning Oane Galema
Koning Oane Galema Foto: Printscreen Omrop Fryslân

Recordregen als opmaat naar NK-2021 op 18 september

Algemeen

Tijdens het traditionele Keningsljeppen werden afgelopen zaterdag maar liefst 41 persoonlijke records gesprongen. De schansen op de accommodatie ‘De Jint’ achter het gemeentehuis in Burgum staan bekend als recordschansen. Drie van de vijf nationale records werden gesprongen op de schansen van de Ljeppersklup Burgum. Zo’n aantal PR’s is een absoluut record in de fierljephistorie.

De titel van koning, koningin en prins werden zaterdag een prooi voor respectievelijk Oane Galama, uit Hilaard met 21.04 meter, Marrit van der Wal uit It Heidenskip met 15.80 meter en Douwe Abma uit Hommerts met een prachtig PR van 18.63 meter.

Bij het Keningsljeppen beginnen alle finalisten weer op nul. Bij de eerdere wedstrijd werden de prijzen verdeeld door de tweelingbroer van Oane, Ysbrand Galama uit Workum met 20.04 meter bij de senioren, Marrit van der Wal met 17.02 meter bij de dames en Wisse Broekstra uit Tzummarum met 18.75 m bij de junioren. Bij de jongens sprong Arend Veenstra uit Surhuizum 17.20 meter en bij de meisjes sprong Hanneke Westert uit Sneek 15.81 meter. Zij wist zich zelfs te plaatsen bij de finalisten voor de koninginne-titel.

Met spanning wordt uitgekeken naar het Nederlands kampioenschap fierljeppen op zaterdagmiddag 18 september. De verwachtingen zijn hooggespannen omdat de polsstokverspringers uit de rest van Nederland ook in goede vorm zijn. Nog maar een week geleden werd de Friese ploeg in het Zuid-Hollandse Vlist bij de jaarlijkse Tweekamp met een verschil van ruim 11 meter door de ‘Hollanders’ teruggestuurd naar Fryslân.