Een archieffoto van het (meerdaagse) Veenhoopfestival dat ook dit jaar niet plaats kon vinden.
Een archieffoto van het (meerdaagse) Veenhoopfestival dat ook dit jaar niet plaats kon vinden. Foto: Ingezonden

Maximaal 750 bezoekers voor ééndaagse festivals

Algemeen

Eéndaagse festivals mogen weer doorgaan, maar alleen onder strenge voorwaarden. Tot 1 september mogen er op ééndaagse festivals maximaal 750 bezoekers komen. De festivals moeten plaatsvinden in de buitenlucht of een open tent. De bezoekers moeten een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs hebben. Demissionair minister Rutte maakte dit aan het begin van de middag bekend na overleg met de meest betrokken ministers.

Vorige week besloot het kabinet al om meerdaagse festivals zoals Lowlands en Mysteryland niet door te laten gaan. Op 13 augustus zou men een besluit nemen over ééndaagse festivals. Festivalorganisatie ID&T vond dit te laat en spande daarom samen met ruim veertig andere organisatoren een kort geding aan dat vrijdag zou dienen, maar dat nu is uitgesteld nadat het kabinet aankondigde vandaag met een besluit te komen.

Voor veel organisatoren is het niet haalbaar om festivals die anders duizenden bezoekers trekken, door te laten gaan met maximaal 750 bezoekers. Zij kunnen gebruik maken van de garantieregeling evenementen. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) maakte vorige bekend dat het subsidiepercentage van deze regeling onlangs verhoogd is naar 100% van de gemaakte kosten.