Achter v.l.n.r.: Jan Meijer, Roelof Meijer en Danny Meijer. Voor v.l.n.r.: Menno Kats en Erik Meijer.
Achter v.l.n.r.: Jan Meijer, Roelof Meijer en Danny Meijer. Voor v.l.n.r.: Menno Kats en Erik Meijer. Foto: Ingezonden

Negentig jaar ‘Expert Meijer’ in vogelvlucht

De elektronica- en witgoedzaak Expert Meijer viert dezer dagen op bescheiden schaal het 90-jarig bestaan. Hendrik Meijer, pake van de huidige directeur-eigenaar Erik Meijer, nam als twintiger in 1931 een ‘winkel van Sinkel’ over in zijn dorp Eastermar (toen nog officieel: Oostermeer).

Behalve winkel was het ook een koperslagerij. Al in het volgende jaar begon Hendrik er ook een fotohandel, inclusief het maken van kinder- en gezinsfoto’s en, nog wat later, ook trouwfoto’s bij gemeentehuizen (vaak in Burgum).

Fotograaf in vaste dienst

Dat liep dusdanig goed, dat in 1943 (in de Tweede Wereldoorlog) er een fotograaf in dienst werd genomen: P. Idzenga.

In 1956 verhuist het bedrijf naar het pand aan de Schoolstraat 8 in Burgum, waar het bedrijf ook nu nog gevestigd is. In de loop van de jaren vijftig en zestig neemt de verkoop van zogeheten witgoed fors toe: vrijwel ieder gezin wil een wasmachine in huis.

Drie zonen aan bewind

Tien jaar later nemen de zonen Danny, Roelof en Jan Meijer de zaak over. Onder leiding van de drie broers zijn er diverse flinke verbouwingen en uitbreidingen geweest. En daarbij komt de nadruk steeds meer te liggen op elektronica.

Ook kwamen er filialen in Drachten en Oosterwolde bij, die zijn later weer verkocht. In verband met toenemende concurrentie werd besloten om in 1973 lid te worden van de Expert-organisatie.

Erik Meijer 'groeide' in 't bedrijf

In 1989 stapte Erik Meijer, zoon van Roelof, als medewerker in het bedrijf. Hij nam het bedrijf over in 1996.

Vorig jaar waren er twee fikse ‘tebeksetters’: brand én het coronavirus. Beide hebben het bedrijf aan de Schoolstraat niet klein gekregen. Sterker nog, het is nu groter dan ooit: bijna 900 vierkante meter verkoopoppervlakte en bruto ruim 1200 vierkante meter.

Ruim twintig medewerkers

Er zijn nu meer dan twintig mensen in vaste dienst, de deeltijd-medewerkers meegeteld. Expert Meijer is daarmee een van de grootste Expertwinkels van Nederland. Inmiddels is de vierde generatie in het bedrijf aan de slag. Neef Menno Kats maakt zich klaar om in de toekomst het bedrijf over te nemen.

Twee 'tebeksetters' kregen het bedrijf niet klein

Afbeelding