De sloop van woningen aan de Geelgorsstraat in Drachten.
De sloop van woningen aan de Geelgorsstraat in Drachten. Foto: Actief Media

Accolade bouwt ‘natuurinclusief’ aan nieuwe woningen

Algemeen

Aan de Geelgorsstraat en de Noorderdwarsvaart in Drachten heeft woningstichting Accolade 24 woningen laten slopen. Er komen dertig nieuwe, zeer energiezuinige woningen voor in de plaats: tien rijtjeswoningen (twee rijtjes van vijf), zestien woningen als ‘twee onder 1 kap’ en vier ‘onder 1 kap’.

Een deel van de bewoners heeft - met steun van de gemeenteraad van Smallingerland - getracht de sloop tegen te houden. Maar Accolade heeft doorgezet, met steun van het college van b. en w. De woningstichting heeft bij de sloop en de nieuwbouw wel rekening gehouden met drie wilde diersoorten die in sommige van de oude woningen werden aangetroffen: de huismus, de gierzwaluw en de gewone dwergvleermuis.

Drie diersoorten in de wijk

Tijdens het ecologisch onderzoek, voorafgaand aan de sloop, werden namelijk zes nesten gevonden van huismussen, één nest van een gierzwaluwpaartje en vier balts- en verblijfplaatsen van de gewone dwergvleermuis.

Tijdelijke maatregelen

Om te voorkomen dat deze drie soorten door de sloop uit de wijk zouden verdwijnen, heeft Accolade in april 2018 twaalf kleine vleermuiskasten laten ophangen. Omdat er ook moest worden gecompenseerd voor diverse andere bouwprojecten, zijn in een straal van zo’n honderd meter veertig inbouwvleermuiskasten opgehangen.

Ook zijn in april 2018 vijf gierzwaluwkasten opgehangen. In mei en juni 2018 werden voor de huismussen twaalf nestkasten geplaatst.

Nestkasten in nieuwbouw 

In de nieuwbouw zijn zestien verblijfplaatsen voor de dwergvleermuis gepland, drie nestplaatsen voor de gierzwaluw en twaalf nestplaatsen voor de huismus. Dit staat vermeld in het concept-wijzigingsplan voor Geelgorsstraat en Noorderdwarsvaart, opgesteld door bureau BügelHajema in opdracht van de gemeente Smallingerland.