Het zwemstrand aan de Bildreed 3 bij Rottevalle, vanuit de lucht gezien.
Het zwemstrand aan de Bildreed 3 bij Rottevalle, vanuit de lucht gezien. Foto: Ingezonden

Negatief zwemadvies De Leien Rottevalle

Voor de zwemlocatie De Leien bij Rottevalle geldt een negatief zwemadvies. Vanwege een bacteriologische overschrijding is de kans op gezondheidsklachten daar te hoog, meldt de FUMO.

De FUMO (Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing) heeft namens de provincie Fryslân met ingang van 9 juli 2021 het negatief zwemadvies ingesteld. Bij de zwemgelegenheid wordt met borden aangegeven dat er een negatief zwemadvies geldt.

Het betekent dat zwemmen er niet verboden is, maar dat de kans op ziek worden - vooral als je zwemwater inslikt - extra groot is. Misselijkheid en diarree liggen bij te hoge concentraties bacteriën al snel op de loer. De vaak noordelijke wind van de laatste tijd heeft wellicht veel viezigheid in zuidelijke richting gedreven, waar het zich in het zuidelijkoostelijke deel van De Leien kon ophopen.

Voor actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit kijk je op www.zwemwater.nl of de zwemwaterapp voor iOS of Android. Je kunt ook bellen naar de zwemwatertelefoon van de provincie Fryslân (058) 292 56 50. Specifieke vragen kun je stellen per e-mail: zwemwater@fryslan.nl.