Het Van Sminiaplein in Burgum, en hoe het er in de toekomst uit moet zien.
Het Van Sminiaplein in Burgum, en hoe het er in de toekomst uit moet zien. Foto: Actief Media

Mogelijk verhuur van appartementen
De Werkman in Burgum

Projectontwikkelaar ‘Blue Banner’ brengt wel degelijk de appartementen van alle drie toekomstige gebouwen (’De drie van Sminia’) op het Van Sminiaplein in Burgum op de markt. Maar misschien worden de goedkoopste appartementen niet verkocht, maar verhuurd, aldus projectontwikkelaar Blue Banner.

De appartementen in ‘De Edelman’ zitten in de hogere prijsklasse, in ‘De Koopman’ gaat het ruwweg om gemiddelde prijzen. De appartementen in ‘De Werkman’ zijn voor alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens, “die anders buiten de boot zouden vallen”. Dit meldt Erik Schot namens Blue Banner.

Blue Banner twijfelt nog

Dit laatste betekent niet dat de appartementen van De Werkman nu ook te koop staan. “Wij zijn er als Blue Banner nog niet over uit of wij dit appartementengebouw in de individuele verkoop gaan doen, dan wel zelf gaan verhuren”, antwoordt Schot dinsdag 6 juli 2021 op vragen van weekblad Actief.

Bij verhuren ook huurtoeslag mogelijk

Verhuren “ligt het meest voor de hand, waarbij de huurprijzen onder de liberalisatiegrens zullen liggen, zodat er voor de huurders de mogelijkheid bestaat om, indien gewenst, een beroep te doen op huurtoeslag”, aldus Schot.

Gerucht “uit de lucht gegrepen”

PvdA-raadslid Peter van de Hoef zei onlangs in de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel, dat hij had vernomen dat zorginstelling Talant ‘De Werkman’ deels of geheel wil overnemen. Erik Schot stelt daarover: “Geluiden als dat wij het pand niet gaan realiseren of dat wij verkopen aan Talant, zijn volstrekt uit de lucht gegrepen De projecten worden naar verwachting gewoon tegelijkertijd gerealiseerd.”

“Kopen wellicht gunstiger”

PvdA-er Van de Hoef zou het ook prima vinden als de appartementen van De Werkman aan starters en tweepersoonshuishoudens worden verkocht, mits de prijs schommelt tussen de 80.000 en 130.000 euro. “Gelet op de lage rente is dat wellicht goedkoper dan huren”, veronderstelt hij.