Een schets van de toekomstige kruising Quatrebras, met behoud van verkeerslichten.
Een schets van de toekomstige kruising Quatrebras, met behoud van verkeerslichten. Foto: Ingezonden/Actief Media

Fietsen in Burgum veiliger? Dan wel geld erbij!

Fietsen in Burgum en de omgeving van Burgum moet veiliger worden.

Dat vinden b. en w. van Tytsjerksteradiel. Maar dan dient de gemeenteraad er wel voldoende geld voor over te hebben. De raad bespreekt dit (als onderdeel van de Kadernota 2022-2025) donderdag 8 juli in een extra lange raadsvergadering in De Ikker, tussen elf uur ‘s ochtends en vijf uur ‘s middags.

Een kruispunt dat al meerdere jaren leidt tot opmerkingen in de gemeenteraad, ligt vlakbij het gemeentehuis: de kruising van de Raadhuisweg met de Lageweg en de Dammelaan. Daar rijden dagelijks ongeveer tienduizend auto’s, vrachtwagens en bussen overheen, wat oversteken lastig én onveilig maakt.

Nog ruim drie ton nodig

B. en w. willen hier óf middengeleiders, óf een rotonde aanleggen, in combinatie met vrij liggende fietspaden, om het oversteken makkelijker en veiliger te maken. Die laatste optie, met een rotonde, kost ongeveer 450.000 euro. Er is rijkssubsidie beschikbaar (77.500 euro) en er kan aanspraak worden gemaakt op provinciale subsidie (bijna 39.000 euro), maar dan zal de gemeente zelf nog wel ongeveer 320.000 euro op tafel moeten leggen. Dit leidt tot een jaarlijkse last van 15.000 euro vanaf 2023.

Quatrebras

Samen met de provincie Fryslân wil Tytsjerksteradiel ook de kruising Quatrebras veiliger maken. Vitens laat daar momenteel nieuwe waterleidingen aanleggen. De gemeente en de provincie willen in eerste helft van 2022 het kruispunt herinrichten en in de tweede helft van 2022 de Oude Commissieweg tussen Burgum en Quatrebras en de Woudweg (noordelijk van de kruising Quatrebras). De bedoeling is dat het voor fietsers veiliger en comfortabeler wordt, met behoud van verkeerslichten. De maximum snelheid op de parallelweg wordt verlaagd naar 60 kilometer per uur.

De totale gemeentelijke kosten van deze maatregelen zijn geraamd op 336.000 euro. Er is voor volgend jaar nog een tekort van 165.000 euro. Dit leidt tot jaarlijkse kosten van achtduizend euro vanaf 2023.