Een deelneemster van de ponykeuring voor de jeugd, die op vrijdagmiddag wordt gehouden.
Een deelneemster van de ponykeuring voor de jeugd, die op vrijdagmiddag wordt gehouden. Foto: aangeleverd

Hynstedagen Tytsjerksteradiel weer terug op
Sumarreheide

De Sumarreheide bij Sumar en Garyp is na een lastig coronajaar weer het decor van de Hynstedagen Tytsjerksteradiel. De organiserende stichting is opgelucht dat dit grootse en veel bezochte paardensportevenement op vrijdag 16 en zaterdag 17 juli op de agenda kan worden gezet, maar voorzichtigheid blijft geboden. “Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over het toelaten van publiek op het terrein”, zegt Theo Jansma van het stichtingsbestuur.

Met de gemeente werd onderzocht of dit gratis toegankelijke evenement in deze tijd haalbaar is. Het groene licht werd gegeven. “We zijn met de voorwaarden akkoord gegaan. Anders had de organisatie zelf een alternatief plan moeten maken, maar dat was niet realistisch”, vertelt Jansma. De technologie helpt de organisatie een handje. Deelnemers en toeschouwers moeten een negatief testbewijs of een volledig vaccinatiebewijs op de Corona Checkapp op de mobiele telefoon tonen. Dit kan door een QR-code te scannen bij de ingang van het terrein. Dit geldt voor personen vanaf dertien jaar. 

“Een papieren vaccinatiebewijs geeft geen toegang tot het terrein. We zullen misschien mensen moeten teleurstellen, maar de organisatie moet zich houden aan de opgelegde maatregelen ”, zegt Jansma. “Acht mensen zijn elke dag bezig de controles uit te voeren. We verwachten dat iedereen hieraan zal meewerken en hopen dat volgend jaar de situatie weer normaal is.” Bezoekers hoeven geen afstand te houden. “En in de vip-tent zullen evenveel mensen welkom zijn als in de vorige jaren.”

Ook dit jaar bieden de Hynstedagen weer een afwisselend programma met keuringen, tuigrubrieken, kampioenschappen, avondconcours en shows. Donderdag 15 juli staat in het teken van dressuur, maar zonder publiek.

Op vrijdag 16 juli is er een gevarieerd programma, dat begint om 9.00 uur, met het keuren van Friese paarden en veulens. Na het ochtendprogramma wordt traditiegetrouw gestart met de ponykeuringen/rubrieken en vervolgens het avondconcours met dressuur mennen, tuigrubrieken, schoonste geheel en kampioenschappen Hackney’s en Taveno tuigpaarden en shows. 

Zaterdag 17 juli is de slotdag en deze start om 8.00 uur. Deze dag staat in het teken van de Friese tuigpaarden. Op deze fokdag van het Fries ras worden de kampioenschappen in tal van variaties gehouden. De organisatie van het dressuur en de keuringen Fries ras is in handen van ‘Ta it Bihâld’ uit Burgum. In Weekblad Actief van 14 juli verschijnt het volledige programma van het evenement. Het bestuur van de Stichting Hynstedagen is de afgelopen tijd uitgebreid met Rinze Riemersma.

Meer informatie kunt u vinden op www.hynstedagen.nl.