Directeur Tineke Vogels en Nieske van der Veen met een foto die ze gekregen heeft.
Directeur Tineke Vogels en Nieske van der Veen met een foto die ze gekregen heeft. Foto: Actief Media

Afscheid van juf Nieske na 46 jaar aan Dr. Theun de Vriesskoalle

Juf en intern begeleider Nieske van der Veen gaat met pensioen. Ze heeft bijna 46 jaar aan de Dr. Theun de Vriesskoalle in Feanwâlden gestaan. Donderdagmiddag 1 juli namen de 180 kinderen van de school, ouders en (oud-)collega’s afscheid van haar.

Eigenlijk wilde Van der Veen een klein afscheid. “Dat is goed gelukt”, sprak schooldirecteur Tineke Vogels haar toe voor een vol plein. De schoolkinderen verrasten hun juf met een spectaculaire drum-act en een speciaal voor haar geschreven lied.

“Nei de Pabo fuort oan it wurk”

Van der Veen zat op de Pabo nog net in de goede lichting. “Dit wie eins it lêste jier dat eltsenien fuort noch wurk krige nei de Pabo.” Direct na het afronden van de studie ging ze aan de slag op de Dr. Theun de Vriesskoalle. Op een kort uitstapje na, heeft ze er bijna 46 jaar gewerkt. “Ien jier wie ik hjir ‘boventallig’. Doe haw ik yn De Westereen oan in skoalle stien. Dêrnei haw ik hjir werom sollisitearre. Dit is dochs myn plakje.”

“Myn kantoar stie altyd iepen”

In haar carrière heeft ze alle groepen wel onder haar hoede gehad, maar ze gaf het meest les aan groep 3. Volgens haar is het onderwijs in de loop der jaren wel veranderd, maar is de basis gelijk gebleven. “It kontakt mei de bern en âlders is noch hieltyd itselde. Ik haw it altyd wol hiel leuk fûn om de lêste ûntwikkelingen te folgjen.” De laatste jaren werkte ze alleen nog als intern begeleider (IB-er). Het lesgeven zelf heeft ze niet gemist. “Ik hold wol kontakt mei de bern. De doar fan myn IB-kantoar stie altyd iepen. Ik fûn it wichtich om de bern in feilich plak te jaan.”

“Net streng, wol serieus”

Het mooiste aan het onderwijs vindt ze dat je het beste uit kinderen kunt halen. “En dat jo se it gefoel jouwe dat se der ta dogge.” 

Naar eigen zeggen was ze geen strenge juf. “Mar wol in serieuze. Eins kin ik dat ek wat lêstich sizze. Dat soest’ oan de bern freegje moatte.” Aan de reacties van de kinderen op het plein te zien, was ze in ieder geval een zeer gewaardeerde juf. 

Directeur Tineke Vogels en Nieske van der Veen (met de microfoon in de hand)
Kinderen voeren een drum-act op.
Kinderen zingen een lied voor juf Nieske.