De gasproductielocatie van Vermilion op de Waddenzee.
De gasproductielocatie van Vermilion op de Waddenzee. Foto: Rijkswaterstaat

Waddenprovincies: stop vergunningen die Waddenzee schaden

Alle drie Nederlandse provincies die grenzen aan het UNESCO-Werelderfgoed Waddenzee, vragen het Rijk om te stoppen met het verstrekken van vergunningen voor economische activiteiten die de Waddenzee aantasten. Drie moties hierover zijn in Fryslân, Noord-Holland en Groningen aangenomen.

Aanleiding was de evaluatie van het Waddenfonds waarmee de drie provincies projecten financieren die juist de natuur in en rond de Waddenzee moeten verbeteren. Met name de vergunningen voor het winnen van zout en aardgas onder de Waddenzee zijn de provincies een doorn in het oog.

Afvalwater booreiland

Maar ook het lozen van afvalwater door een nog te bouwen booreiland boven Schiermonnikoog vinden Fryslân, Groningen en Noord-Holland onacceptabel. In Fryslân en Noord-Holland werd ook het “slecht gekozen” tracé dwars door Schiermonnikoog voor kabels van windparken op zee naar de vaste wal genoemd.

Motie bij evaluatie Waddenfonds

Hoofddoel 2: ’Het verminderen en wegnemen van externe bedreigingen van de natuurlijke rijkdommen van de Waddenzee’  is volgens het evaluatierapport over het Waddenfonds, ‘Koers houden in een zee van mogelijkheden’, onvoldoende geslaagd.

‘Tegenstrijdig’

Statenlid Jochem Knol (GrienLinks Fryslân): “We vinden het tegenstrijdig dat aan de ene kant vergunningen door het Rijk voor ‘externe bedreigingen’ worden verstrekt en de provincies aan de andere kant via het Waddenfonds proberen die bedreigingen te verminderen. Conclusie: het Rijk moet stoppen met het verstrekken van die vergunningen. Daartoe roepen de drie provincies op.”

Nadja Siersema (GroenLinks Groningen): “Het feit dat deze motie in alle drie de provincies door de volksvertegenwoordigers in meerderheid is aangenomen, zegt heel veel. Hier moeten de regering en de Tweede Kamer toch echt wat mee”.

De moties zijn aangenomen in de Statenvergaderingen op 23 juni (Fryslân), 28 juni (Noord-Holland) en 30 juni (Groningen).