Spandoek voor subsidie voor nieuw dorpshuis in Feanwâlden.
Spandoek voor subsidie voor nieuw dorpshuis in Feanwâlden. Foto: Archieffoto: Actief Media

Dantumadiel in hoger beroep in zaak ‘Myn Skip’ te Feanwâlden

Het college van b. en w. van Dantumadiel gaat in hoger beroep in de zaak over de weigering van de subsidie voor het te bouwen dorpshuis Myn Skip in Feanwâlden. Ook wordt een verzoek om voorlopige voorziening ingediend. De Afdeling bestuursrechtspaak van de Raad van State wordt gevraagd om voor 28 september 2021 duidelijkheid te geven over de verdeling van de bevoegdheid tussen raad en college. 

Het hoger beroep is tegen de uitspraak van de bestuursrechter van 9 juni 2021. Die vernietigde het besluit van de gemeente over het niet toekennen van een subsidiebedrag van 990.000 euro, dat in een eerder stadium al was toegezegd. De juridische kwestie draait er om, welk orgaan welk besluit mag nemen, oftewel: wat mag of moet het college van b. en w. besluiten en wat de gemeenteraad. 

Het college ziet argumenten om in hoger beroep te gaan. De uitspraak is vooral opgehangen aan de letterlijke formuleringen van de raadsbesluiten. Gewoonlijk maakt de raad budget vrij en gaat het college over tot subsidieverlening. Doordat in de raadsbesluiten van ‘verlenen’ wordt gesproken, oordeelt de rechtbank dat het college niet (meer) aan zet was.

De rechter geeft aan dat het college niet bevoegd was om dit besluit te nemen. Dit omdat eerder de raad de subsidie al zou hebben verleend. De rechtbank vernietigt daarom het besluit van het college. De kwestie ligt nu formeel nog bij de raad voor verdere behandeling.