De begraafplaats bij de Kruiskerk. Op de smalle strook gras achter de 'oude' begraafplaats komen in de toekomst de nieuwe graven.
De begraafplaats bij de Kruiskerk. Op de smalle strook gras achter de 'oude' begraafplaats komen in de toekomst de nieuwe graven. Foto: Ingezonden

Rondleiding over de heringerichte begraafplaats bij de Kruiskerk in Burgum

De begraafplaats bij de Kruiskerk in Burgum is uitgebreid. Daarnaast is het ‘oude’ gedeelte opgeknapt, waardoor de begraafplaats een stuk strakker en rustiger oogt. Op zaterdag 3 juli van 13.00 tot 15.00 uur bent u van harte welkom om het resultaat te bekijken. Alfred van der Land (koster/beheerder), Bernard Bos (administratie), Albert de Vries (kerkrentmeester) en Rintje Noppert (kerkrentmeester) geven dan in kleine groepjes rondleidingen.

“Wy kinne noch ien of twa jier foarút en dan geane wy nei it nije stik”, schat Noppert. “Dêr kinne wy sa’n 500 of 600 grêven kwyt. Dan kinne wy wer efkes foarút.” De begraafplaats is aan de noordzijde uitgebreid. Aan de Kloosterlaan is ook een ingang gekomen met vijf parkeerplaatsen. “Foaral foar minsken dy’t net mear sa mobyl binne, is it oars wol in ein rinnen”. Tussen het oude en nieuwe gedeelte is een pad aangelegd dat de Kloosterlaan en Kerklaan verbindt. Het nieuwe pad gaat met een brug over een sloot, die is doorgetrokken. “Neffens de ferhalen soe dit de âlde kleastergrêft wêze moatte. Dizze hawwe wy no safier mooglik trochrinne litten.” Nieuw is ook het strooiveld, hier kan de as uit de urnen worden uitgestrooid. De kerkrentmeester is ook trots op de nieuwe opslag aan de Kerklaan. “No wurdt alles kreas skieden troch betonblokken.”

De gehele begraafplaats oogt een stuk rustiger dan voorheen. Rondom de paden is een kantenopsluiting van cortenstaal aangebracht. De nieuwe pergola’s bij de urnenmuur zijn van hetzelfde materiaal. Diverse schelpenpaden zijn vervangen door gras, waardoor de begraafplaats minder een doolhof lijkt. Ook de beplanting is aangepast. “Sa binne der nije boekehaachjes, beammen en rododendrons plante.” Klaas Niestijl en Gerrit Kronemeijer zijn verantwoordelijk voor het nieuwe ontwerp. Lokale bedrijven hebben samen met vrijwilligers gezorgd voor de uitvoering.

Ook nieuw is de knekelput. Deze put is bedoeld voor het bewaren van de restanten van geruimde graven. “As der grêven romme wurde, dogge wy eventuele restanten yn in jutesek, dy’t yn de knekelput komt.”

Uit cultuurhistorisch onderzoek is gebleken dat er op de begraafplaats diverse bijzondere graven zijn. “Dan giet it soms net iens om in belangryk persoan, mar ek bygelyks om in âlde Fryske tekst op in stien.” Wanneer de familie de onderhoudskosten van deze bijzondere graven niet meer betaalt, gaat dit ten koste van de exploitatie van de begraafplaats. Dit is niet correct, vindt Noppert. Dit is maatschappelijk erfgoed en hoort bij de burgerlijke gemeente. “Dit hawwe wy no by de wethâlder dellein en dy ûndersiket de mooglikheden. Want dizze grêven moatte beslist bliuwe.”