De medewerksters van Centrum Talent in Drachten. V.l.n.r.: Amanda van der Veen, Sanne Jager en Jeannette Kooi.
De medewerksters van Centrum Talent in Drachten. V.l.n.r.: Amanda van der Veen, Sanne Jager en Jeannette Kooi. Foto: Ingezonden

Centrum Talent zoekt nieuwe vrijwilligers

Nu de coronamaatregelen vergaand versoepeld zijn, ontstaat er ook weer meer vraag vrijwilligers. Dat merken ze bijna dagelijks bij Centrum Talent, onderdeel van M.O.S. in Drachten (Maatschappelijke Onderneming Smallingerland). Maar de toeloop van nieuwe vrijwilligers zou wel beter kunnen.

Dat merken de drie dames die het kantoor van Centrum Talent leiden: Jeannette Kooi, Amanda van der Veen en Sanne Jager. Zij bemiddelen tussen niet-commerciële organisaties, zoals de zorgsector, en vrijwilligers. Organisaties die een beroep doen op Centrum Talent zijn onder andere de VVV, 'Kat in nood' en stichting Dierencentrum Friesland. "It kin gean om in pear oerkes yn 'e wike, it kin ek folle mear wêze", merkt Amande van der Veen op. "Foarop stiet dat it frijwilligerswurk is, mar dat it net frijbliuwend is."

Het vrijwilligerswerk kan zeer verschillend zijn, zoals het rijden voor mensen die zelf geen vervoer hebben ('Anwb-automaatjes'), mensen helpen hun Nederlands te verbeteren (taalcoaches), of meehelpen in het 'duaaltraject': vrouwen die de inburgering hebben behaald en zich willen richten op hun dromen en talenten, sterker maken.
Ook voor buurtbemiddeling zijn vrijwilligers nodig: zij bemiddelen tussen tussen buren en buurtbewoners bij onenigheden. Aan tuinmannen en -vrouwen is ook behoefte: vrijwilligers die inwoners uit Smallingerland (die dit niet zelf meer kunnen) helpen met het onderhouden van hun tuin, tegen een kleine vergoeding.

Of denk aan ontmoetingsmomenten: mensen die graag in contact willen komen met anderen onder het genot van een kopje koffie. "Hjir kinne wy ek by helpe", aldus de drie dames in het Centrum Talent. "It kin foar de frijwilligers ek goed wêze om ris oare minsken te moetsjen en mei yn 'e kunde te kommen. En de wurkûnderfining kin ek helpe by it finen fan betelle wurk", weten de drie dames.

Vrijdags gesloten

Openingstijden: maandag en dinsdag van 9:00 tot 16:00 uur, woensdag en donderdag van 9:00 tot 12:00 uur. Van Knobelsdorffplein 123, Drachten. Tel.: 0512 -511 859. E-mail: centrumtalent@mosweb.nl en website: www.centrumtalent.nl