Aan de Stûkenwei werd maandag 28 juni 2021 'afgefakkeld'.
Aan de Stûkenwei werd maandag 28 juni 2021 'afgefakkeld'. Foto: Actief Media

Groot onderhoud gasoverslag ‘Garyp'

Het gasoverslagstation van Vermilion aan de Stûkenwei vlakbij de Fonejachtbrug krijgt deze week (26) groot onderhoud. “Dat gebeurt elk jaar. Wij doen dat deels met eigen medewerkers en deels met ingehuurde krachten”, vertelt woordvoerder Hidde Baars van Vermilion.

“De productie wordt dan buiten werking gesteld, zodat alle leidingen kunnen worden nagelopen. Er werken daar overigens elke dag mensen, die alles goed in de gaten houden. Maar één keer per jaar doen we zo’n grote, reguliere onderhoudsbeurt. Vergelijk het maar met de grote lenteschoonmaak in huis.”

Maandagochtend rond half negen waren al tientallen mensen op het terrein. "U mag het terrein niet op, vanwege het coronavirus”, aldus een bewaker bij de slagboom tegen de verslaggever van www.actiefonline.nl en Weekblad Actief.

‘Burgum’ en omgeving

Hidde Baars kon nog niet zeggen wanneer er meer nieuws beschikbaar komt over ‘zijn’ plannen voor nieuwe gaswinning in Burgum en wijde omgeving. “Naar verluidt wil de minister van Economische Zaken en Klimaat niet voor de zomervakantie een besluit nemen over onze aanvraag. Dus dan wordt het na de zomervakantie, zodat mensen in de gelegenheid zijn om te reageren”, verwacht Baars.

Tientallen auto's en mensen waren maandagochtend ter plekke aan de Stûkenwei.