Een spandoek aan de fiets- en wandelbrug aan het Klein Diep in Dokkum.
Een spandoek aan de fiets- en wandelbrug aan het Klein Diep in Dokkum. Foto: Ingezonden

Campagne ‘Voor 14’ voor hoger minimum loon

In negen plaatsen in Fryslân, onder andere in Drachten, Dokkum en Leeuwarden, hebben FNV-leden en ‘verwanten’ actie gevoerd voor een hoger minimumloon, onder de noemer ‘Kom over de brug voor14’.

De Federatie Nederlandse Vakbebeweging (FNV) vindt het huidige minimum loon veel te laag: 10,24 euro per uur, per 1 juli verhoogd naar 10,34 euro per uur. “Zo’n verhoging van een dubbeltje per uur voelt alsof we worden uitgelachen”, zegt postbezorger Rebecca. Volgens haar leidt een laag minimum loon tot teveel armoede in veel gezinnen. De actievoerders willen daarom dat het minimum loon in Nederland 14 euro per uur wordt.

Elf bruggen

De actievoerders hebben spandoeken ‘Kom over de brug voor 14’ vastgemaakt aan elf bruggen, onder andere de fietsbrug ‘De Slinger’ in Drachten en de brug in de Vlasstraat in Dokkum. De spandoeken waren op de meeste bruggen zichtbaar tussen tien uur ‘s ochtends en zes uur ‘s avonds.

Folders in Leeuwarden

In het centrum van Leeuwarden werden bovendien folders verspreid, tussen één en drie uur ‘s middags. De actie werd gevoerd door FNV-leden, door Friesland Bij1, door ‘Communistische Jongeren’, leden van de Partij voor de Dieren, de SP en GroenLinks.

Actievoerder Wouter van ‘Friesland Bij1’: “Een minimum loon van 14 euro per uur steunen we allemaal. Zelfs de Europese Unie is dit met ons eens.”

Landelijke politiek

De campagne is vooral bedoeld om de landelijke politiek over te halen, het minimum loon te verhogen. Diverse politieke partijen zijn voor verhoging van dit minimum, maar in welke mate, dat zal nog moeten blijken.