De fietsroute tussen Drachten en Ureterp kan beter, met bredere fietspaden.
De fietsroute tussen Drachten en Ureterp kan beter, met bredere fietspaden. Foto: Archieffoto: Actief Media

Half miljoen voor snelfietsroute Drachten

Voor de snelfietsroutes Drachten-Ureterp en Leeuwarden-Heerenveen komt rijksgeld vrij. Het gaat om steun uit een regeling waarop gemeenten zelf niet rechtstreeks een beroep kunnen doen, maar de provincies wel.

De provincie Fryslân sluist het bedrag, afgerond 1,53 miljoen euro, door. Ongeveer 1,03 miljoen is bestemd voor de gemeente Leeuwarden en bijna 0,5 miljoen voor de gemeente Smallingerland.

Minder in de auto

De snelfietsroutes moeten het aantrekkelijker maken om met snelle (elektrische) fietsen naar school en werk te reizen en minder vaak met de auto te gaan. Een woordvoerder van de gemeente Smallingerland meldt: “Qua uitvoering is er nog niks gebeurd. Hiervoor moeten we wachten totdat de financiering (inclusief subsidies) rond is. Wel zijn we gezamenlijk met Opsterland druk bezig met de (besteks)voorbereidingen van het werk.” “Volgens huidige planning is het streven om te starten in het najaar van 2021, waarna het werk doorloopt tot het voorjaar van 2022.”

Drachten-Heerenveen

Voor de ‘snelfietsroute' Drachten-Heerenveen (ook door een stuk Opsterland) is de financiering (nog) niet rond. "Pas als er daadwerkelijk zicht is op financiering, kunnen de volgende stappen in de planvorming gezet worden.”

De provincie Fryslân heeft wel geld voor die snelfietsroute, maar de gemeenten dienen er aan mee te betalen. Die hebben het benodigde geld nog niet beschikbaar gesteld.