Deze grutte voelt zich thuis in de omgeving van Earnewâld.
Deze grutte voelt zich thuis in de omgeving van Earnewâld. Foto: Actief Media - Hennie de Jong

“Help de grutto....” Oproep nog zonder blijvend effect

Het Aanvalsplan Grutto, gemaakt op initiatief van oud-minister Pieter Winsemius, Vogelbescherming Nederland, It Fryske Gea en de Friese Milieufederatie, kreeg eind vorig jaar alom positief onthaal. Maar tot nu toe geen voldoende financiële steun. Winsemius en de zijnen hebben de kosten geraamd op circa 35 miljoen euro per jaar. De rijksoverheid verwijst naar de provinciebesturen en die zijn niet besluitvaardig genoeg, vindt Winsemius.

Kabinetsformatie

Hij heeft daarom kabinetsinformateur Mariëtte Hamer benaderd, om het plan nogmaals op het bordje te leggen van de onderhandelaars over een nieuw kabinet. Het gaat om dertig aaneengesloten gebieden van elk duizend hectare waar boeren en natuurbeheerders zich maximaal inzetten voor de weidevogels door het waterpeil te verhogen, later te maaien en te kiezen voor een bloemenrijk grasland. De boeren kunnen dan worden vergoed voor hun gederfde inkomsten. De jaarlijkse kosten worden geschat op 35 miljoen euro.

“De tijd dringt”

“De tijd dringt: de grutto’s, en ook de andere weidevogels, kunnen geen uitstel lijden. Iedereen is voor en de warme gevoelens zijn ongetwijfeld oprecht, maar we spelen voor het echie”, aldus Winsemius.

Machines wachten

Niet overal gaat het slecht met de grutto. Actief-collega Hennie de Jong komt regelmatig in de omgeving van de Hooiweg bij Earnewâld, waar het de laatste tijd ‘optilt’ van de weidevogels. Ze zag afgelopen weekeinde dat de landbouwmachines stil staan. “Wierskynlik om te wachtsjen oant de greidefûgels fuort binne.”

Dat laatste bevestigt opzichter Anton Huitema van It Fryske Gea: “Sichting Weideleven pachtet dy grûn en wachtet no oant de greidefûgels fuort binne. It stik dat al meand is, dêr sieten gjin greidefûgels.”