Afbeelding
Foto: Team Horsthuis

Gegarandeerd een baan via de Caparis Academy

Op woensdag 23 juni opent de Caparis Academy haar deuren. De openingshandeling vindt plaats bij Caparis in Drachten en wordt verricht door Bert Westerink, wethouder van de gemeente Smallingerland en Libbe de Vries, wethouder van de gemeente Opsterland.

Caparis is een talentbedrijf dat mensen helpt hun talent te ontdekken, te ontwikkelen en dat hen begeleidt naar een betaalde baan. Dat is niet nieuw. Bij talentontwikkeling komt immers vaak scholing en training kijken. Nieuw is dat al deze activiteiten nu zijn gebundeld in de Caparis Academy, waarmee ze herkenbaarder en toegankelijker worden voor werkgevers, gemeenten en andere organisaties.

Samenwerking

De Caparis Academy is gehuisvest in Drachten, maar verzorgt ook activiteiten op de Caparis-locaties in Leeuwarden en Heerenveen. De opleidingen worden georganiseerd samen met scholen en opleidingsinstituten. Zo biedt Caparis al geruime tijd samen met de GAP Academy opleidingen aan voor technische en bouwgerelateerde beroepen, variërend van assistent schilder tot metselaar en monteur zonnepanelen. Alex Bonnema, directeur van Caparis is trots. “Opleiden en ontwikkelen hoort bij een talentbedrijf; dit doen we al heel lang, maar we vonden het tijd om dit nu ook naar buiten toe meer zichtbaar te maken.”

Gemeenten zien kansen

De gemeente Opsterland en Smallingerland zijn blij met het initiatief. Wethouder Libbe de Vries: “Mensen krijgen niet alleen een baan, ze kunnen zich ook nog eens verder ontwikkelen. Dat biedt voor de toekomst weer nieuwe kansen en mogelijkheden. Die zelfredzaamheid geeft veel mensen ook nog eens meer zelfvertrouwen.” Ook Bert Westerink, wethouder van Smallingerland is enthousiast: “Ik ben blij met dit initiatief dat de brug slaat tussen de vraag van werkgevers in kansrijke beroepen, zoals in de bouw en techniek, en een opleidingsaanbod aan werkzoekenden en zo duurzame werkrelaties kan scheppen.”

Bouw en techniek

Een belangrijke partner van de Caparis Academy is de GAP Academy, die in-house bij Caparis kandidaten volledig opleidt, zodat ze meteen kunnen uitstromen naar een extern bedrijf. Kandidaten zonder achtergrond in de techniek of bouw worden in de praktijk opgeleid voor een beroep in deze sectoren. Het zijn zogeheten kansberoepen, beroepen waar veel vraag naar is. De kandidaat doet werkervaring op en krijgt een basisopleiding in de techniek of bouw, die wordt afgesloten met een certificaat dat binnen de sectoren goed staat aangeschreven. Bij het goed afronden van het traject is er een baangarantie voor de kandidaat. Maarten van der Vlist, directeur van de GAP Academy: "Met onze test en praktijkassessments techniek willen we middels omgekeerde selectie mensen enthousiast maken voor deze kansrijke beroepen.”