Op de foto wethouder Max de Haan met Sake van der Meer, Dineke Terpstra en Lys Visser van Plaatselijk Belang Kootstertille.
Op de foto wethouder Max de Haan met Sake van der Meer, Dineke Terpstra en Lys Visser van Plaatselijk Belang Kootstertille. Foto: Gemeente Achtkarspelen

Plaatselijk Belang neemt beheer haven Kootstertille over

De recreantenhaven in Kootstertille is vorig jaar opgeknapt en het beheer van de haven is overgenomen door Plaatselijk Belang. Deze week werd de opgeknapte haven ‘It Knillesdjip’ officieel heropend door wethouder Max de Haan en Plaatselijk Belang.

‘Er zijn nieuwe steigers geplaatst, bordjes bij de ligplaatsen en een informatiebord,’ vertelt wethouder De Haan. Plaatselijk Belang heeft een bootvlaggetje laten maken voor de huurders van de jachthaven en overhandigde het eerste exemplaar aan de wethouder. Het vlaggetje, ontworpen door Tilster Lys Visser, is gebaseerd op het wapen van Kootstertille. De naam ‘It Knillesdjip’ verwijst naar de Oudfriese naam van het Prinses Margrietkanaal. Waar nu de jachthaven is gesitueerd liep vroeger het kanaal door het dorp..

Aan de Mounestrjitte in Kootstertille heeft de gemeente de kleine jachthaven met 26 ligplaatsen in eigendom. Jarenlang was het beheer van de haven en de verhuur van de ligplaatsen in handen van Watersportvereniging Achtkarspelen. Omdat de activiteiten van deze vereniging steeds meer verplaatsten naar het Bergumermeer, is de vereniging gestopt met het beheer van de haven.