De tropische kas in Beetsterzwaag mag de deuren weer openen voor publiek. De vrijwilligers staan zondag voor u klaar, als u zich eerst digitaal aanmeldt.
De tropische kas in Beetsterzwaag mag de deuren weer openen voor publiek. De vrijwilligers staan zondag voor u klaar, als u zich eerst digitaal aanmeldt. Foto: Actief Media

Eerste rondleiding sinds jaar in Tropische Kas

De Tropische Kas in Beetsterzwaag houdt zondag 27 juni een rondleiding over haar terrein. Voor het eerst sinds een jaar kan dit weer. Uiteraard voert de rondleiding ook door de tropische kas zelf.

Vrijwilliger Alice van Binsbergen is blij dat de Tropische Kas weer bezoekers mag ontvangen en dat er nu eindelijk weer rondleidingen mogen worden gegeven. “Al kaam it wol hiel goed út dat yn it koroanajier it dak fernijd wurde koe.” De tropische kas werd in 1869 gebouwd als koude kas en in 1930 verbouwd tot tropische kas.
“Wat doe allinne beskikber wie foar de adel, is no foar eltsenien te keap yn túnsintra!” merkt Van Binsbergen op.
Er zijn enkele opvallend oude planten. De bougainvillea, de koffieplanr en de succulenten zijn al bijna honderd jaar. In het achterste gedeelte van de kas is er een luchtvochtigheid van zestig procent. Daar staan de orchideeën en de indrukwekkende hertshoornvaren. De kas heeft een bijzondere bewoner: onderin het regenwateropvangbassin huist een witte salamander.

De druivenkas stamt tevens uit 1869. Het is een lessenaarskas, tegen een witte muur gebouwd. “De iennichste druvekas fan dit type yn Noard-Nederlân dy’t noch yn funksje is.” Er zijn ook nog twee oranjerieën en een ontvangstkas. De grote verzameling kuipplanten met veel citrussoorten staat nu buiten.

De twee sinaasappelbomen zijn volgens Van Binsbergen een verhaal apart. "De pachters hawwe dizze yn 1930 kado dien oan de jonker en syn frou.” Van Binsbergen toont de originele brief die bij het cadeau zat. Achter meer bomen zit een bijzonder verhaal. Zoals de kastanje met een strook littekenweefsel. "Yn 1942 is der in grutte skuor yn kaam troch de froast. De túnman soe der in metalen doaske mei in brief yn dien hawwe. Mocht de beam ea omseage wurde, dan komt dat spul miskien wier foar 't ljocht!”

Vrijwilligers leiden je graag rond op zondag 27 juni vanaf 13.00 uur. Aanmelden is noodzakelijk, via contact@tropischekas.nl. Deelname kost € 6,00 per persoon (koffie/thee inbegrepen). De ingang van de Tropische Kas is tegenover Hoofdstraat 80 in Beetsterzwaag.