De eerste groep die zondagochtend 20 juni richting Ameland liep. Rechts Wadloopgids Wim Spijk.
De eerste groep die zondagochtend 20 juni richting Ameland liep. Rechts Wadloopgids Wim Spijk. Foto: Actief Media

Zaterdag 26 juni 2021 is ‘Dag van het Wad’

Dit jaar is het twaalf jaar geleden dat de Unesco het Waddengebied uitriep tot Werelderfgoed. Dit feit wordt jaarlijks gevierd met de ‘Dag van het Wad’. Dan zijn er diverse activiteiten die in het teken staan van deze ‘verjaardag’. Het gaat in Nederland met name om het Friese, Groningse en Noordhollandse deel van het Wad. Maar de titel ‘Werelderfgoed’ slaat op het héle Waddengebied, dus ook op het Duitse en Deense deel.

Op zich biedt de naam ‘Werelderfgoed’ geen extra (natuur-)bescherming, maar wel de kans om er extra aandacht voor te vragen. Wadlopers krijgen bijvoorbeeld van Wadloopgidsen steevast de boodschap mee: “Laat niks achter bij het Wadlopen. Zelfs geen bananenschillen. Het is tenslotte Werelderfgoed: laten we er zuinig op zijn!”

“Laat niks achter!”

Zo ook zondag 20 juni 2021, toen een groep van een stuk of dertig Wadlopers instructies kreeg op de zeedijk namens Wadloopcentrum Pieterburen. Net daarvoor was een kleinere groep van twaalf personen onder leiding van Wadloopgids Wim Spijk met soortgelijke informatie ‘gewapend’, het slik opgelopen, richting Ameland.

Getij bepaalt de tijd

Spijk is zaterdag 26 juni één van de wadloopgidsen die klaar staat op de ‘Dag van het Wad’. “Vanwege het getij (eb en vloed) vertrekken we pas om vier uur ‘s middags. Er kunnen nog een paar mensen bij. We gaan met een charterboot terug naar de vaste wal. Ik mag maximaal twaalf mensen meenemen. Als ik meer mensen meeneem, moet ik een tweede of zelfs een derde gids erbij vragen.”

“Inspirerende groep”

De groep die zondag met Spijk meeliep naar Ameland, had net als alle Wadlopers die dag, het geluk van heerlijk weer: droog, niet te koud en niet te warm. "Het was echt fantastisch!” zegt Spijk enthousiast, als hij net weer thuis is, vlakbij de Groningse Waddenkust. "We hebben het in ongeveer drie uur gelopen. Deze mensen hadden zich goed voorbereid, met de juiste kleding en bagage. Het was een inspirerende groep; meerdere mensen kende ik bovendien al.”

Vrienden uit Deventer

Onder hen onder andere vijf vrienden uit Deventer: vroegere studenten ‘technische bedrijfskunde’. Die maakten samen al wandeltochten in onder andere Schotland en de Pyreneeën. “Vorig jaar konden we niet naar het buitenland. En Wadlopen stond ook op onze verlanglijst. Maar we konden toen vanwege te hoog water niet naar Ameland, we kwamen niet verder dan de Engelsmanplaat. Dus nu hebben we een herkansing”, vertelt één van hen.

“Rugzak staat altijd klaar”

Voor Wadloopgids Wim Spijk is het vrijwel elke zaterdag en zondag ‘Dag van het Wad’, en in de schoolvakantietijd nóg wat vaker. “Ik heb altijd mijn rugzak met spullen klaar staan. Ik woon vijf minuten van het Wad af!”

Hij volgde eerst een cursus die drie tot vier jaar duurt en na het opdoen van de nodige ervaring mocht hij nog een soort ‘doorzaagexamen’ van 2 tot 2,5 uur doen bij de provincie Fryslân. “Het kost het nodige, maar sindsdien heb ik al zo’n tien jaar vergunning als Wadloopgids voor het héle Nederlandse Waddengebied!”

Omdat veel mensen wellicht nog niet naar het buitenland durven of kunnen vanwege het coronavirus, verwacht Spijk net als vorig jaar een grote vraag naar Wadlooptochten. “Als mensen toch in het Noorden verblijven, met z’n schone, frisse lucht, komen veel van hen ook op het idee te gaan Wadlopen.”

Meer over de Dag van het Wad van zaterdag 26 juni op de website: https://www.visitwadden.nl/nl/bezoeken/dag-van-het-wad