Schipper Klaas Westerdijk tijdens het skûtsjesilen in 2019 in Stavoren.
Schipper Klaas Westerdijk tijdens het skûtsjesilen in 2019 in Stavoren. Foto: ThomasVaer Fotografie

Skûtsjeschipper Klaas Westerdijk aast op podium

Na een coronajaar zonder skûtsjesilen wil de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) het kampioenschap deze zomer door laten gaan. “Dat is goed nieuws, maar door de beperkingen verwacht ik een sober kampioenschap, met minder sfeer. Het belangrijkste is dat er weer gezeild wordt”, zegt Klaas Westerdijk, schipper van het Drachtster skûtsje d’Halve Maen.

Van 24 juli tot en met 6 augustus zullen de skûtsjes als vanouds weer de competitie aangaan op de traditionele wedstrijdplaatsen, tenzij corona niet meer dan een alternatief zeilscenario toelaat. Klaas Westerdijk eindigde met zijn bemanning in 2019 met d’Halve Maen op een zevende plaats. Westerdijk: “Vooral in de tweede wedstrijdweek hebben we goed gepresteerd met drie tweede plaatsen, maar vorig jaar bleven we door corona helaas aan de wal. We hebben het zeilen natuurlijk gemist, maar de bemanningsleden konden het goed relativeren. Skûtsjesilen is maar bijzaak, zeker als je bedenkt dat mensen en bedrijven veel inkomsten hebben verloren door corona”.

Westerdijk gaat het vijfde wedstrijdjaar in als schipper. Hij is gegroeid in zijn coachende rol. “Ik wil duidelijk en op een prettige manier leiding geven aan mijn team, het is een hechte ploeg. Natuurlijk maak ik wel eens een opmerking die bedoeld is de zaak op scherp te zetten, maar dat wordt geaccepteerd, omdat er vertrouwen is tussen schipper en bemanning en tussen de bemanningsleden onderling. Je moet mensen verantwoordelijkheid geven. Ook tactisch zijn we verder, we bespreken voor de wedstrijd de strategie en in trainingen oefenen we verschillende situaties. Het trimmen van schip kunnen we nog perfectioneren, daarin is nog veel te winnen. We kunnen gelukkig nu weer trainen.”

Vorig jaar hebben schipper, bemanning en de eigenarenstichting van het ‘Philips-skûtsje’ niet stilgezeten. Westerdijk: “We gaan dit kampioenschap in met een nieuw grootzeil, een nieuwe fok en een ander roer. Het nieuwe zeil is geschikt voor zachte en middelmatige wind. Volgend jaar krijgen we ook nog nieuwe zwaarden. We hopen een hogere klassering te zeilen en gaan voor een plaats bij de eerste drie.”

Het kampioenschap begint op 24 juli, maar de kans is aanwezig dat Westerdijk één of twee wedstrijden zal moeten missen. "Mijn vrouw Sifra is in verwachting van ons tweede kind en de bevalling is uitgerekend op 22 juli, twee dagen voor het kampioenschap dus.” Wanneer het vaderschap voorrang krijgt boven het skûtsjesilen moet er met toestemming van de SKS tijdelijk een vervangende schipper worden aangesteld.