De hanging baskets in de Schoolstraat.
De hanging baskets in de Schoolstraat. Foto: Actief Media

Burgumer centrumondernemers
zetten bloemetjes buiten

Het centrum van Burgum is vanochtend opgefleurd met zomerbloeiers. Aan de lantaarnpalen in de winkelstraten zijn hanging baskets met geraniums en surfinia’s bevestigd. Het is een initiatief van de Burgumer Aktiviteiten Kommisje (BAK).

Normaal gesproken organiseert de BAK meerdere activiteiten in het centrum van Burgum. De evenementen worden bekostigd vanuit de reclamebelasting, die de centrumondernemers betalen. “Door corona kunnen er nu geen evenementen plaatsvinden, daarom kleden wij het centrum mooi aan”, zegt Henk Schutter van de BAK. “De bakken zijn dus, via de reclamebelasting, ook betaald door de ondernemers zelf. Eigenlijk vinden wij dat dit een taak van de gemeente is, maar die zit ook krap bij kas.”

Volgens Schutter is het idee voor plantenbakken wel vaker ter tafel gekomen, maar hikten de ondernemers tegen het onderhoud aan. Want bakken met verdorde planten zijn geen visitekaartje voor het centrum. Het bedrijf Oase Lease biedt nu uitkomst. Zij hebben de hanging baskets geplaatst en regelen ook het onderhoud. “Inclusief één keer per watergeven”, aldus Schutter. “En mocht er een bak door vandalisme kapot gaan, dan vervangen ze deze.” De plantenbakken blijven tot halverwege oktober hangen.

De plantenbakken zijn een verrijking voor het winkelcentrum, toch hoopt Schutter dat de liquide middelen van de commissie weer snel naar evenementen mogen vloeien. “Hopelijk kunnen wij in het najaar weer activiteiten organiseren. Zo staat voor september het oldtimerfestival op de planning. Het zou mooi zijn als dit door kan gaan. Op 15 juni beslissen wij hierover.”